Sahranjen mitropolit Amfilohije

Sahranjen mitropolit Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sahranjen je u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a liturgiju povodom njegove smrti služio je patrijarh srpski Irinej.

U toku liturgije govorio je episkop bački Irinej, a posle opela poglavar SPC Irinej, akademik Matija Bećković, mandatar Crne Gore Zdravko Krivokapić, predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, kao i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske ranije su saopštili da će mitropolit Amfilohije, po svojoj želji, biti sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života.

U svim gradovima i manastirima, gde je to moguće, služena je sveta zaupokojena liturgija u 9 sati, posle koje je održan pomen, kako bi svi koji nisu u mogućnosti da fizički prisustvuju tako molitveno učestvovaliu opelu i sahrani mitropolita.

Posmrtni ostaci mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija preneti su juče s Cetinja u Hram Hristiovog vaskrsenja u Podgorici.

Sahrani, pored zvaničnika Crne Gore – ne i predsednika Mila Đukanovića – prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Nebojša Stefanović i druge javne ličnosti iz Srbije, član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predstavnici katoličke crkve u Crnoj Gori, barski monsinjor Rok Đonlešaj.

Iz Mitropolije najavljuju da će se i u danima posle sahrane, svakodnevno, služiti sveta liturgija i pomeni u hramovima, a vernici će u Kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja moći da se poklone mitropolitovom grobu.