SAD: Zatvaranje birališta

SAD: Zatvaranje birališta

Prva američka birališta zatvorena su u ponoć po našem vremenu u šest saveznih država, na izborima na kojima 240 miliona Amerikanaca bira predsednika između aktuelnog republikanca Donalda Trampa i demokratskog protivkandidata Džozefa Bajdena, a istovremeno glasaju za svih 435 članova Predstavničkog doma Kongresa, 35 od 100 senatora i 11 guvernera.

Prvi rezultati su počeli da stižu praktično po zatvaranju biračkih mesta, menjaju se iz časa u čas, i po njima je Tramp prešao u vođstvo u elektorskim glasovima sa 22:16, od 270 koliko je potrebno za pobedu.

Tramp trenutno vodi na Floridi, u Severnoj i Južnoj Karolini, Kentakiju, Indijani i Zapadnoj Virdžiniji, a Bajden u Vermontu, Nju Hempširu, Ohaju i Virdžiniji.

Predsednik SAD rezultate čeka u istočnom krilu Bele kuće, odakle je nešto iza ponoći poručio putem Tvitera: „Odlično stojimo u celoj zemlji, hvala vam“.

Republikanci, osim reizbora Trampa, očekuju da zadrže većinu u Senatu, gde imaju 53 senatora u odnosu na 47 iz redova demokrata. Analitičari procenjuju da će demokrate nastaviti da kontrolišu Predstavnički dom Kongresa.