Onlajn razgovor MMF i Vlade Srbije u okviru “ čuvarkuća“ aranžmana

Onlajn razgovor MMF i Vlade Srbije u okviru “ čuvarkuća“ aranžmana

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predstavnici tehničke Vlade i Narodne banke Srbije počinju petu i poslednju seriju onlajn razgovora u okviru „čuvarkuća“ aranžmana koji je Srbija sklopila u julu 2018. godine.

Virtuelna poseta Misije MMF-a stiže samo nekoliko dana pošto su Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije revidirali naviše prognoze kretanja bruto domaćeg proizvoda zemlje, pa tako obe institucije očekuju da će se 2020. završiti s minusom od jedan odsto BDP-a umesto ranije projektovanih minus tri odsto BDP-a.

U isto vreme, MMF za sada nije revidirao sopstvenu prognozu kretanja BDP-a naše zemlje u ovoj godini, tako da i dalje očekuje pad BDP-a Srbije od tri odsto u odnosu na 2019. godinu, zbog posledica izbijanja pandemije virusa korona.

Očekuje se da će peta i poslednja runda razgovora u okviru savetodavnog aranžmana biti posvećena detaljima budžeta za 2021. godinu, a trajaće do 16. oktobra.

Srbija je s MMF-om sklopila savetodavni aranžman u julu 2018. godine, koji bi trebalo da traje 30 meseci a, ukoliko sve bude išlo po planu, trebalo bi da bude okončan u januaru 2021 .godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *