Obezbediti inovativnu terapiju obolelima od raka dojke

Obezbediti inovativnu terapiju obolelima od raka dojke

Načelnica Dnevne bolnice za hemioterapiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Ivana Božović-Spasojević i predsednica udruženja Ženski centar Milica Vesna Bondžić apelovale su danas na nadležne da se ženama koje imaju metastatski karcinom dojke obezbedi inovativna terapija koja će im produžiti život i omogućiti bolji kvalitet života.

Božović-Spasojević je rekla novinarima, ispred Beogradskog izloga, gde je održan performans, da je karcinom dojke najčešći karcinom kod žena, ne samo u Srbiji, nego u čitavom svetu.

Ključna poruka za lečenje svih malignih bolesti je da se karcinomi mogu lečiti kada se otkriju rano i kada je efikasna terapija dostupna, rekla je Božović-Spasojević.

Ona je rekla da, kada je u pitanju rani karcinom dojke, u Srbiji postoji organizovani skrining i apelovala na žene da se odazovu pozivu na preventivni pregled.

Božović-Spasojević je poručila da je rani karcinom dojke izlečiv i dodala da „metastatski karcinom dojke takođe nije beznadežna, neizlečiva bolest“ i da efikasna terapija treba da bude dostupna i za pacijentkinje u Srbiji.