Izabrana Vlada Srbije

Izabrana Vlada Srbije

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su večeras novu Vladu Srbije, a poslanici su se javno prozivkom izjašnjavali za ili protiv programa rada i budućih ministara.

Od 232 poslanika koji su prisustvovali glasanju, za je glasalo 227, protiv je bilo pet i nije bilo uzdržanih. Članovi nove Vlade Srbije potpisali su tekst zakletve i predali ga predsedniku Skupštine Ivici Dačiću.

Premijerka Srbije Ana Brnabić predstavila je danas poslanicima Skupštine Srbije novi sastav vlade, koja ima 21 resor i dva ministra bez portfelja, a u njoj je šest novih imena, kao i 11 žena koje će, kako je istakla, voditi neke od najkompleksnijih resora.

Branko Ružić je izabran za prvog potpredsednika Vlade, a za potpredsednike Branislav Nedimović, Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović i Maja Gojković.

Ružić je izabran i za ministra u resoru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nedimović za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Mihajlović će voditi rudarstvo i energetiku, Stefanović odbranu, a Maja Gojković je ministarka kulture i informisanja.

Ministar finansija je ponovo Siniša Mali, sektor privrede vodiće Anđelka Atanasković, zaštitu životne sredine Irenu Vujović, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, sektor trgovine, turizma i telekomunikacija vodiće Tatjana Matić, pravdu Maja Popović, za državnu upravu i lokalnu samoupravu biće odgovorna Marija Obradović, a ljudska i manjinska prava i društveni dijalog vodiće Gordana Čomić.

Za ministra unutrašnjih poslova izabran je Aleksandar Vulin, šef diplomatije je Nikola Selaković, evropske integracije nastavlja da vodi Jadranka Joksimović, sektor zdravlja Zlatibor Lončar, dok će rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja biti u nadležnosti Darije Kisić Tepavčević.

Brigu o porodici i demografiju vodiće Radomir Dmitrović, Vanja Udovičić ostaje ministar sporta i omladine, a brigu o selu vodiće Milan Krkobabić.

Ministri bez portfelja su Nenad Popović i Novica Tončev.