Vučić: Došao sam na sahranu, nisam se sastao sa predstavnicima Demokratskog fronta

Vučić: Došao sam na sahranu, nisam se sastao sa predstavnicima Demokratskog fronta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za TV „Vijesti“ da je u Crnu Goru došao zbog sahrane mitropolita Amfilohija kao predsednik Srbije, da bi pokazao poštovanje prema njemu i da kaže koliko mu je žao što se to dogodilo u istorijskom trenutku „u kojem bi njegova mudrost i znanje bili itekako potrebni“.

Vučić je rekao da nije sujetan i da se sastajao više puta s Amfilohijem – i posle kritika na njegov račun, a da su u poslednje vreme imali izuzetan odnos.

On je izjavio saučešće patrijarhu Irineju i vernicima u Crnoj Gori zbog smrti Amfilohija. Kazao je da se nije nametao da govori na sahrani, ali da to može da uradi ako to neko bude tražio od njega.

Govoreći o aktuelnom političkom trenutku u Crnoj Gori, Vučić je rekao da ne želi da se meša u formiranje vlade u Crnoj Gori i da on nije američka ambasadorka „pa da od mene možete da čujete ko treba, a ko ne treba da bude u vladi“.

Vučić je naveo i da je posetio porodičnu kuću Andrije Mandića i da se nije saglasio s liderima Demokratskog fronta.

„Kratko smo se videli… Rekli su mi da su pristali na ekspertsku vladu. Mene uopšte ne slušaju, ja se s tim ne bih saglasio. Nikada se ne bih saglasio s manjinskom podrškom vladi“, tvrdi Vučić.

Najavljuje da će sarađivati sa Zdravkom Krivokapićem i da će poštovati predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, uz napomenu da su besmislene optužbe koje su iznosili Krivokapić i njegovi savetnici.

Vučić kaže da nema ambiciju da kontroliše ni Krivokapića ni Demokratski front, a da ne bi govorio o bliskosti s Đukanovićem, kao i da su jedan drugom otvoreno govorili različite stavove o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori.

Predsednik Srbije je rekao da ga optužuju s dva različita politička pola u Crnoj Gori i da to ukazuje da jedno ne može da bude istina, a da on poštuje nezavisnost Crne Gore i da smatra da što je Crna Gora jača, biće i Srbija jača.

S ponosom, kaže, daje značajan novac srpskim organizacijama u Crnoj Gori zbog očuvanja pisma i srpskog jezika, ali da je pomagao i Crnogorcima i da je u Malom Iđošu uveo crnogorsku manjinsku stranku u lokalnu vlast.

Najavljuje otvaranje fabrika na severu Crne Gore i zapošljavanje na stotine ljudi u većim gradovima, kao što su Bijelo Polje i Berane.