Dr Vasiljević: Institut nikada nije prestajao sa testiranjem

Dr Vasiljević: Institut nikada nije prestajao sa testiranjem

U izjavi za agenciju Beta, dr Slobodan Milosavljević, grusni hirurg i kordinator za Covid MInistarstva zdravlja za Novi Pazar, je istako da prema njegovim saznanjima Institut za javno zdrvalje Kragujevac više ne testira pacijente na kovid, ali da ne zna razloge za to.

Dr Slobodan MIlosavljević, KC Kragujevac

Reagujući na ovu njegovu izjavu, direktor Instituta dr Dragan Vasiljević poručuje da ta zdravstvena ustanova „nikada nije -prestajala sa testiranjem“.

  • Institut, pored ostalih aktivnosti vezanih za zdravlje ljudi, radi non stop testiranje koje se sastoji od uzorkovanja i rada u laboratoriji.
    U početku smo radili samo uzorkovanje i uzorke transportovali u laboratorije u Beogradu. Kasnije smo pored uzorkovanja počeli da radimo i analiziranje u laboratoriji Instituta.

Dr Vasiljević kaže da Institut je do sada u svojoj laboratoriji „Kraguj“ uradio oko 3000 PCR analiza na korona virus. Ali da je „istom opremom pre analiza na korona virus, radio i veliki broj drugih uzoraka i analiza, vezanih za delatnost Instituta. “ Pošto se u Institutu ručno radi priprema uzoraka, posle određenog broja analiza, morate da radite servis aparata. Institut je blagovremeno pokrenuo redovno servisiranje, a u međuvremenu i dalje vršimo uzorkovanje i prosleđujemo briseve u laboratorije u Batajnici i Vatreno oko.“

Prema njegovim rečima uskoro bi trebalo da stigne aparat za automatsku robotizovanu ekstrakciju uzoraka, što će omogućiti mnogo lakši rad i obradu većeg broja uzoraka. „Očekujemo da nam stigne i još jedan PCR aparat, što će u mnogome popraviti performanse laboratorije. Ovim ćemo, uz već postojeći aparat koji će uskoro biti servisiran, moći punom parom da nastavimo dalje analize u laboratoriji. Do tada uzorkujemo i šaljemo u Beograd.
Imamo sasvim dovoljno podloga i briseva, od 300 do 370 na dnevnom nivou, što je sasvim dovoljno za naš okrug. Po potrebi, možemo da dobijemo i veći broj podloga i briseva ako se ukaže potreba za još većim testiranjem.“

Dr Dragan Vasiljević napominje da se u Institutu „veoma se raduju“ novoj opremi kojom će poboljšati performanse laboratorije i značajno doprineti analiziranju uzoraka kako po broju uzoraka tako i po brzini rada.

gloved hand of technician loading test tubes with sampled DNA for polymerase chain reaction – PCR.,Image: 240117041, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Mihajlo Maricic / Panthermedia / Profimedia

„Kao što znate, od prvog dana, redovno obaveštavamo javnost o svemu, što će biti naša praksa i u narednom periodu.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *