Danas je Petrovdan

Danas je Petrovdan

Srpska pravoslavna crkva slavi Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. S obzirom na to da je ove godine praznik pao u petak, Petrovdanski post započeo 24. juna traje još danas.

Sveti apostoli Petar i Pavle smatraju se prvim propovednicima i učiteljima novozavetne vere. Zaslužni su za krštenje prvih vernika i njihovo prevođenje u hrišćanstvo.

Petrovdan je veliki i crkveni i narodni praznik. Kod Srba je postojao običaj da se uoči ovog velikog praznika pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Obično se to radilo na mestima gde se narod okuplja, na trgovima, raskršćima i u tome su posebno učestvovali deca i mladi. Paljenje vatre i lila simbolisalo je ona vremena kada su hristoborni carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih. Njihova tela su tada gorela kao buktinje, osvetljavajući trgove kao danas simbolične vatre i lile.

Po Narodnom kalendaru Petrovdan je smatran za kalendarsku granicu u godini jer posle njega u prirodi nastupaju promene, koje ukazuju na približavanje jeseni.

Običaji kod Srba su nalagali da se na Petrovdan ništa ne radi u polju, a naročito da se ne uprežu konji u kola. Nekada je narod ujutro na ovaj dan stoku prskao vodom da bi bila zdrava, a čobani su pleli vence i stavljali ih stoci na rogove.

Petrovdan mnoge porodice obeležavaju kao svoju krsnu slavu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *