U Kragujevcu obeležena 65. godišnjica početka proizvodnje ‘Fiće’

U Kragujevcu obeležena 65. godišnjica početka proizvodnje ‘Fiće’

Udruženje ljubitelja „Fića“ „zastava 750“ je danas obeležilo 65. godišnjicu početka proizvodnje tog nekada najpoluranijeg jugoslovenskog automobila u Kragujevcu.

Svoje ljubimce su postrojili u Kneževom arsenalu i provezli se kroz grad i park Šumarice. Tokom 30 godina, od 1955. do 1985, radnici kragujevačke fabrike automobila „Zastava“ su proizveli skoro milion „fića“ u rasponu od prvobitnog modela donetog iz italijanskog „Fiata“ s motorom od svega 600 kubnih santimetara, preko nešto jačeg od 750, do poslednje verzije s motorom zapremine manje od jednog litra, 850 kubnih santimetara i u verzijama tog po svemu vrlo skromnog, ali korisnog vozila, od kojih su neke nosile naziv „Lux“.

Skup ljubitelja takozvane „nacionalne klase“ „fića“ je bio zaseban takmičarski segment u tako nazvanoj kategoriji trkačkih automobila Jugoslavije, ove godine je bio samo simboličan, uz učešće desetak izlagača. Zbog epidemije korona virusa je zvanično otkazan 16. „Fića fest“ u Kragujevcu koju svake godine okuplja mnogobrojne vlasnike tog malog vozila iz zemlje i inostranstva.

Udruženje ljubitelja „fića“ je danas predstavilo svoj predlog za „Spomenik ‘fići’ “ temelja motorizacije Jugoslavije, koji želi da pokloni gradu Kragujevcu. Bataveljić je rekao da je “ ‘fića’ zaslužio spomenik u Kragujevcu jer je postavio temelje automobilske industrije u tom gradu i ubrzao njegov razvoj“.