SZO: Remdesivir nije efikasan u lečenju kovid-19

SZO: Remdesivir nije efikasan u lečenju kovid-19

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da lekovi remdesivir, hidroksihlorokin, lopinavir/ritonavir i proizvodi interferona daju male ili nikakve rezultate u borbi protiv bolesti kovid-19, prenosi danas Radio slobodna Evropa na svom portalu.

Studija o lekovima sprovedena je u više od 30 zemalja, na osnovu proučavanja efekata terapije na ukupni mortalitet, pokretanje ventilacije i trajanje boravka u bolnici kod hospitalizovanih pacijenata je pokazala da ovi lekovi imaju male ili nikakve rezultate u lečenju oboljelih od kovid-19.

Remdesivir, lek koji je razvila američka farmaceutska kompanija „Gilead Sciences“, bio je jedan od najranijih tretmana u lečenju bolesti kovid-19.

Taj lek prvenstveno je namenjen lečenju hepatitisa C i respiratornog sincicijskog virusa, a proučavalo se i njegovo dejstvo pri lečenju ebole, ali u tom slučaju nije pokazao efikasnost.

Ovi rezultati treba da prodju dodatne stručne provere.

Nasumično ispitivanje ovih lekova sprovedeno je u 405 bolnica u 30 zemalja, a uključilo je 11.266 pacijenata.

Otprilike 2.750 ljudi dobilo je remdesivir, 954 hidroksiklorokin, 1.411 lopinavir, 651 interferon plus lopinavir, 1.412 samo interferon, a 4.088 nije dobilo nijedan od ispitivanih lekova.

Kompanija Gilead je izrazila zabrinutost, jer „podaci nisu detaljno analizirani“, te tvrdi da se zbog toga „ne može doneti nikakav objektivan zaključak o efikasnosti remdesivira“, prenosi Radio slobodna Evropa.