Nova: Evropski sud 5. novembra objavljuje presudu u vezi sa slučajem ubijenih gardista

Nova: Evropski sud 5. novembra objavljuje presudu u vezi sa slučajem ubijenih gardista

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu zakazao je za 5. novembar objavljivanje presude u postupku protiv države Srbije na osnovu tužbe porodice jednog od dvojice ubijenih gardista u kasarni Topčider, javio je portal Nova.rs.

Porodica gardiste Dragana Jakovljevića, koji je sa Draženom Milovanovićem ubijen pred objektom Karaš u kasarni Topčider 5. oktobra 2004. godine, tužila je državu Srbiju Evropskom sudu za ljudska prava zbog oslobadjajuće presude izrečene bivšem vojnom istražnom sudiji Vuku Tufegdžiću.

Tufegdžića je porodica Jakovljević ranije tužila da je javnim nastupima i klevetama povredio ugled i čast njihovog mrtvog sina.

Presuda Evropskog suda za ljudska prava doneta je posle razmatranja tužbe podnete 2011. godine, nakon što je tadašnji Okružni sud odbacio tužbu porodice Jakovljević protiv Tufegdžića.

Vojnici Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović, pripadnici Gardijske brigade, nadjeni su 5. oktobra 2004. godine mrtvi u krugu tajnog vojnog objekta Karaš u Beogradu.

Vojna istraga je najpre pokazala da je jedan gardista ubio drugog, a potom izvršio samoubistvo.

Medjutim, posle sumnji u tu verziju dogadjaja, kasnije je formirana posebna komisija koja je dokazala da je gardiste ubila treća osoba.

Porodica je podnela krivičnu prijavu protiv Tufegdžića koji je, braneći tezu da se radi o ubistvu i samoubistvu, gardiste označio i kao moguće ljubavnike od kojih je jedan počinio zločin iz strasti, navodi Nova.rs.