Irinej služi liturgiju uoči sahrane mitropolita Amfilohija, ispred Hrama više hiljada gradjana

Irinej služi liturgiju uoči sahrane mitropolita Amfilohija, ispred Hrama više hiljada gradjana

Patrijarh srpski Irinej služi liturgiju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gde će danas biti sahranjen mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici prisutno je više hiljada gradjana.

Službi u Hramu prisustvuju mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, predsednik Skupštine Aleksa Bečić, poslanici Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Ivanović i Dragan Vukić, lider Prave Crne Gore Marko Milačićambadsador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović.

Najavljeno je da će sahrani prisustovati delegacija Vlade Srbije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine (BIH) Milorad Dodik.

Prethodna dva dana su masovno kršene mere Nacionalnog koordinacionog tela za suzbijanje širenja korona virusa, a i jutros se vidi da deo prisutnih ispred Hrama ne nosi maske i ne drži distancu, a slično je i unutar Hrama. Ipak, za razliku od juče oko kovčega je postavljena ograda.

Episkop bački Irinej rekao je da je Amfilohijeva životna deviza bila „Sve za Hrista, a Hrista nizašta“.

On je kazao da ovako govoreći o mitropolitu ne želi da stvara kult ličnosti, niti je Amfilohije tome težio.

Rekao je da nije istina da je mitropolit preminuo od virusa, nego je 11 dana bio „pobednik tog virusa, ali njegov organizam i telesna slabost nisu izdržali to iskušenje“.

Prema izvorima „Vijesti“ iz Mitropolije, za praćenje sahrane akreditovani su novinari iz Srbije, Republike Srpske, Rusije, Francuske, Austrije i Nemačke.

Zbog smrti mitropolita Amfilohija dan žalosti danas je proglašen u šest opština Tivtu, Kotoru, Herceg Novom, Budvi, Beranama i Plužinama, ali ne i u celoj državi, što je od odlazeće Vlade tražio mandatar Zdravko Krivokapić.

Amfilohije je preminuo u petak, 30. oktobra 2020. godine.