EU uvodi korona semafor

EU uvodi korona semafor

Članice EU imaju sasvim različite mere u borbi protiv pandemije, ali su uspele da se dogovore o zajedničkim kriterijumima za označavanje regiona koji su manje ili više rizični.

Zeleno, narandžasto i crveno, i pride sivo za regione iz kojih nema dovoljno podataka.

Kako prenosi Dojče vele, ministri članica EU zaduženi za evropske poslove dogovorili su uvodjenje sistema semafora kako bi uneli preglednost u haos koji vlada širom Unije kada se radi o tome koliko su neke oblasti pogodjene koronom, gde se može putovati i gde su kakva pravila.

Zelenom bojom će biti obeleženi regioni u kojima u poslednje dve sedmice ima manje od 25 registrovanih novozaraženih na 100.000 stanovnika (incidencija), a udeo pozitivnih nalaza u ukupnom broju testova iznosi manje od četiri odsto.

Narandžaste će biti oblasti gde je incidencija ispod 50, a udeo pozitivnih nalaza iznad četiri odsto, ili je incidencija izmedju 25 i 150, a udeo pozitivnih manji od četiri odsto.

Crvene zone biće one gde je incidencija iznad 50, a udeo pozitivnih iznad četiri odsto, ili ukoliko je incidencija iznad 150 bez obzira na udeo pozitivnih nalaza.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti u petak če na adresi reopen.europe.eu postaviti mapu EU u odgovarajućim bojama. Na toj adresi je već spisak pravila za putovanja u svaku od 27 članica EU.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kritikovala je što u čitavoj EU postoje različite boje, kriterijumi, pravila za testiranje i karantin.