Danas počinje saopštavanje laureata Nobelovih nagrada

Danas počinje saopštavanje laureata Nobelovih nagrada

Ovogodišnja sezona Nobelove nagrade počinje danas objavljivanjem laureata za medicinu, a tokom cele nedelje će biti saopštena imena dobitnika za fiziku, hemiju, književnost i mir.

Nobelova nagrada za medicinu prošle godine je pripala Amerikancima Vilijamu Kelinu (William Kaelin) i Gregu Semenzi (Gregg Semenza), i Britancu Piteru Retklifu (Peter Ratcliffe) za istraživanje o prilagodjavanju ćelija promenljivom snabdevanju kiseonikom, što je važno u borbu protiv raka i anemije.

Kako je ranije najavljeno, u utorak će biti saopšteno ime laureata za fiziku, u sredu za hemiju, u četvrtak za književnost a u petak za mir. Ime dobitnika nagrade za ekonomiju se uvek na kraju saopštava, narednog ponedeljka.

Nobelove nagrade postoje zahvaljujući švedskom naučniku i industrijalcu Alfredu Nobelu, pronalazaču dinamita, koji je želeo da se iz njegovog fonda svake godine izdvaja novac za doprinos čovečanstvu.

Alfred Nobel (1833-1896) je odredio institucije koje će dodeljivati nagrade svake godine, medju kojima su Švedska akademija za književnost, Institut Karolinska za medicinu, Švedska kraljevska akademija za fiziku i hemiju, kao i Odbor za mir koji specijalno bira norveški parlament.

Povodom svoje 300. godišnice, Centralna banka Švedske 1969. godine ustanovila je i Nobelovu nagradu za ekonomiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *