BBC: Velika Britanija razmatra uvodjenje jednomesečne blokade

BBC: Velika Britanija razmatra uvodjenje jednomesečne blokade

 Premijer Boris Džonson razmatra uvodjenje jednomesečne blokade Velike Britanije u nadi da bi mogla da ublaži mere pre Božića, preneo je danas Bi-Bi-Si.


Novu naredbu o „ostajanju kod kuće“ premijer bi mogao da najavi već u ponedeljak, a izuzete bi bile škole i fakulteti.

Ako ne uvede dodatna ograničenja Velika Britanija će se suočiti sa mnogo većim brojem umrlih od Kovida-19 nego tokom prvog talasa, čak više od 4.000 dnevno, navodi BI-BI-Si pozivajući se na dokumente vladine grupe za modeliranje pandemije SPI-M koji su predstavljeni premijeru Džonsonu.

Svi modeli u dokumentu predvidjaju da će hospitalizacije dostići vrhunac sredinom decembra, a smrtnost biti u porastu bar do kraja decembra pre pada početkom januara.

Na vrhuncu pandemije proletos Britanija je imala više od 1.000 umrlih dnevno.

Drugi dokument, zasnovan na modelu britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS) od 28. oktobra, upozorava da do Božića bolnice više neće moći da primaju pacijente čak i ako se otkažu sve intervencije koje nisu hitne.

Nova ograničenja mogla bi da se uvedu u sredu i ostanu na snazi do 1. decembra.

Očekuje se da će Džonson u ponedeljak održati konferenciju za medije na kojoj će najaviti nove mere, prema kojima bi moglo biti zatvoreno sve osim osnovnih prodavnica i „obrazovnih ustanova“, uključujući jaslice, škole i univerzitete.