Palata otkriva ploču na kraljičinom poslednjem počivalištu

Palata otkriva ploču na kraljičinom poslednjem počivalištu

LONDON – Bakingemska palata objavila je u subotu fotografiju na kojoj je prvi javni uvid u novu ploču postavljenu na poslednjem počivalištu kraljice Elizabete Druge, preneo je Asošijejted pres.

Slika prikazuje ručno izrezbarenu belgijsku crnu mermernu ploču sa mesinganim umetcima slova postavljenu u pod Memorijalne kapele kralja Džordža VI, kapele Svetog Đorđa, u zamku Vindzor u Vindzoru, Engleska.

Okružena cvetnim vencima i buketima, ispisano je njeno ime i godine njenog rođenja i smrti, uz one njenog oca, Džordža VI; njena majka Elizabeta; i njen suprug Filip, koji je umro prošle godine. Zamenjuje prethodnu ploču koja je imala samo njene roditelje.

Sva četiri člana kraljevske porodice bili su članovi Reda podvezice, čiji je duhovni dom kapela Svetog Đorđa.

Saopštenje je usledilo uoči otvaranja kraljičinog groblja za posetioce sledeće nedelje, pošto se zamak Vindzor ponovo otvara za javnost.

Elizabeta je položena zajedno sa vojvodom od Edinburga u ponedeljak uveče na privatnoj službi kojoj su prisustvovali kralj Čarls III i drugi članovi kraljevske porodice, nakon njene državne sahrane u Vestminsterskoj opatiji i službene službe u Vindzoru.