Američki školski okrug će prvo otpustiti belce

Američki školski okrug će prvo otpustiti belce

Nastavnici bele rase biće prvi koji će biti otpušteni ako bude potrebno otpuštanje radnih mesta u državnim školama u Mineapolisu u Minesoti – bez obzira na njihov staž ili efikasnost u učionici, prema novom kolektivnom ugovoru koji je lokalni školski okrug potpisao sa svojim sindikatom.

Počevši od sledećeg proleća u državnim školama u Mineapolisu (MPS), nastavnici koji nisu belci biće zaštićeni kada se smanjenje finansiranja, poput onih koje se odnose na opadanje upisa, prevede u otpuštanje. Sporazum sa sindikatom Mineapolisa federacije nastavnika (MFT) potpisan je prošlog marta, čime je okončan tronedeljni štrajk, ali je rasna odredba izložena u izveštaju u nedelju od strane lokalnog lista Alpha News.

„Ukoliko prekoračenje nastavnika koji je član populacije koja je nedovoljno zastupljena među licenciranim nastavnicima na lokaciji, distrikt će premašiti sledećeg najmanje starijeg nastavnika koji nije član nedovoljno zastupljene populacije“, navodi se u novom ugovoru o radu. „Višak“ znači smanjenje broja osoblja kada opadne upis u određenu školu.

Takva otpuštanja se obično zasnivaju na stažu, što znači da će poslednji angažovani nastavnik biti prvi otpušten. Novi sporazum o radu ne samo da izuzima nastavnike koji nisu belci od te pretnje – barem dok okrug ne ostane bez belaca za otpuštanje – već takođe predviđa da će prethodno otpušteni radnici iz „nedovoljno zastupljene populacije“ biti prvi koji će se ponovo zaposliti kada postoje mogućnosti za vraćanje na posao.

Školski okrug i sindikat opravdavali su otpuštanje nastavnika na osnovu boje kože sugerišući da bi to nadoknadilo greške iz prošlosti.

„Prošla diskriminacija od strane okruga je neproporcionalno uticala na zapošljavanje nedovoljno zastupljenih nastavnika u okrugu, u poređenju sa relevantnim tržištem rada i zajednicom, i rezultirala je nedostatkom raznolikosti nastavnika“, navodi se u ugovoru.

Portparol MPS-a je u ponedeljak za Fox News Digital rekao da su se okrug i njegov sindikat „uzajamno složili” sa novim jezikom ugovora kako bi „popravili stalne efekte prethodne diskriminacije”. Sindikat je tvrdio da će preferencije zasnovane na rasi pomoći da se poboljša kvalitet obrazovanja u školama u Mineapolisu.

„Učenicima su potrebni edukatori koji liče na njih i sa kojima mogu da se povežu“, navodi MFT u svom rezimeu ugovora. „Ovaj jezik nam daje mogućnost da identifikujemo i pozabavimo probleme koji doprinose nesrazmerno visokoj fluktuaciji prosvetnih radnika u boji.“

Demografski podaci sugerišu da je rasni sastav školskog osoblja otprilike u skladu sa populacijom Mineapolisa. Belci čine 63% gradske populacije i imaju manje od 67% poslova u školskom okrugu, prema podacima američkog Biroa za popis stanovništva i MPS-a. Crnci čine 19% stanovništva i 18% školskog osoblja.