Istraživači iz Kragujevca i Rijeke izrađuju softver za Covid-19 zasnovan na veštačkoj inteligenciji

Istraživači iz Kragujevca i Rijeke izrađuju softver za Covid-19 zasnovan na veštačkoj inteligenciji

Istraživački timovi Univerziteta u Kragujevcu i Rijeci (Hrvatska) rade na razvijanju softvera i novog metoda koji uz koršćenje veštačke inteligencije predviđa razvoj bolesti kod pacijenata obolelih od Covida-19, rečeno je na predstavljanju projekta „COVIDAI”.

Ova saradnja se odvija u okrivu projekta „Upotreba metoda veštačke inteligencije i mašinskog učenja na smanjenje efekata COVID-19 – COVIDAI“, koji Univerzitet u Kragujevcu, zajedno sa Univerzitetom i Kliničko-bolničkim centrom u Rijeci realizuju uz odobrenje Centralne evropske inicijative (CEI).

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović rekao je novinarima da je „projekat interdisciplinarni, i da se radi o predviđanju razvoja bolesti kod pacijenata obolelih od Covid-19“. On je istakao da se radi o softveru koji koristi veštačku inteligenciju, uzima već postojeće podatke o već obolelim pacijentima i na osnovu njih pravi nova znanja. To bi trebalo da predvidi razvoj bolesti kod novih pacijenata, rekao je Filipović.

Dodao je da je to složena matematička metoda koja koristi veliki broj podataka, kliničku sliku, biomarkere i druge laboratorijske analize, veštačku inteligenciju i pretraživanje da bi se predvideo razvoj bolesti, što je od velikog značaja za lečenje.

Profesor Univerziteta u Rijeci Zlatan Car je rekao da projekat ima dva bitna dva elementa. Jedan je da se razvijaju modeli za širenje pandemije Covid-19, na osnovu dosadašnjih istraživanja koja su potvrdila zavisnost širenja od socijalnoh ponašanja i drugi koji predviđa razvijanje perosnalizovanog modela za svakog pacijenta koji ima znake bolesti kako bi moglo da se predvidi u koji oblik će se bolest razviti.

Car je rekao da u ovom projektu učestvuje oko 20 istraživača iz Rijeke, među kojima su lekari i mladi naučnici sa Tehničkog fakulteta.

U projekat je uključeno i oko 20 mladih istraživača sa Univerziteta u Kragujevcu, među kojima ima inženjera, matematičara, informatičara, lekara, biologa i hemičara.

Projekat traje do 31. decembra, a primena u bolnicama se očekuje odmah posle testiranja modela.

Kako je najavljeno, softver će pored Srbije i Hrvatske moći da se koristi i u Italiji, Albaniji, Bugarskoj i drugim zemljama u okruženju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *