UNICEF uručio donaciji KC Kragujevac

UNICEF uručio donaciji KC Kragujevac

Predstavnici UNICEF-a danas su Kliničkom centru Kragujevac uručili donaciju tri savremena neonatološka respiratora i pet protokomera u vrednosti od oko 70.000 evra.

Donacija je namenjena Centru za neonatologiju Klinike za pedijatriju gde su 24 prevremeno rodjene bebe.Taj broj ponekad bude od 30 do 40, a jedna četvrtina njih uvek zahteva lečenje respiratornom potporom, zbog čega su nam potrebni respiratori, rekla je novinarima direktorka Klinike za pedijatriju prof.dr Andjelka Stojković.

Načelnica Centra za neonatologiju dr Dragana Ristić je rekla da taj centar pokriva centralnu i jugoistočnu Srbiju i godišnje leči oko 450 novorodjene dece iz 13 porodilišta.Sada su povećane potrebe za respiratorima. U Centru za neonatologiju imamo 11 respiratora od kojih su tri stara 30 godina i praktično ih ne koristimo. Od UNICEF-a smo sada dobili tri najsavremenija neonatalna respiratora i imamo čast da ih dobijamo meĐu prvima u Srbij“, rekla je Ristić.

Rukovoditeljka programa za rani razvoj u UNICEF-u u Srbiji Jelena Zajeganović Jakovljević je rekla da je ranije tokom pandemije UNICEF već donirao KC Kragujevac tri respiratora i četiri protokomera.

Donacije su deo podrške UNICEF-a zdravstvenom sistemu Srbije tokom pandemije korona virusa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *