Zašto među potpisnicima „Dogovora za pobedu“ nema Narodne stranke

Zašto među potpisnicima „Dogovora za pobedu“ nema Narodne stranke

Narodna stranka je sama sebe isključila iz svih dogovora jer se nije pridružila zahtevu opozicije za održavanje vanrednih izbora niti je podržala našu inicijativu da Radio-televizija Srbije počne da adekvatno izveštava javnost. Dogovor za pobedu potpisali su ljudi koji hoće zajedno da rade, a ja ne mogu da određujem Narodnoj stranci gde je njeno mesto, istakao je šef poslaničke grupe Zeleno-levi front Radomir Lazović.

Sagovornik N1 naveo je da je izostanak Narodne stranke sa liste potpisnika „Dogovora za pobedu“ logična posledica svega što se poslednjih nedelja dešavalo na relaciji između te stranke i ostalih tehničkih organizatora protesta „Srbija protiv nasilja“.

„Funkcioneri Narodne stranke Vladan Gajić i Siniša Kovačević već danima šalju poruke kritikujući zahteve protesta protiv nasilja, traženje vanrednih izbora i ostalo, pa mi je jasno da s nama više nemaju ništa. Nije moglo drugačije zato što je previše otvorenih stvari“, konstatovao je Lazović.

Podsetio je da su potpisnici sporazuma poslaničke grupe opozicionih stranaka koje su tehnički organizatori  višemesečnih protesta protiv nasilja.

„Krenuli smo od toga jer smo u Narodnoj skupštini imali najbolju saradnju. Odatle se iznedrila i saradnja na organizaciji protesta ‘Srbija protiv nasilja‘. Naglasio bih da ovo nije lista, to će biti naš naredni korak, a poziv je otvoren i za druge proevropske stranke“, poručio je Lazović.

Reagujući na potpisivanje „Dogovora za pobedu“ Narodna stranka je saopštila da nije potpisala „pakt o nenapadanju“ dela opozicije, kao ni dve prethodne inicijative jer je organizatorima protesta „Srbija protiv nasilja“ na prethodnim sastancima „jasno rekla da se izričito protivi političkom lešinarenju nad opravdanim buntom naroda posle dva masovna ubistva“.

„Protesti pripadaju građanima, a ne političarima i političkim strankama i ovakvi pokušaji politizacije protesta su uništili proteste i narodni bunt je proćerdan, a građani obmanuti jer se ispostavilo da su protesti poslužili delu organizatora kao odskočna daska za predizbornu kampanju“, navela je u saopštenju stranka na čijem je čelu Vuk Jeremić.

Podsetimo, tehnički organizatori protesta „Srbija protiv nasilja“ potpisali su u Skupštini Srbije zajednički dokument pod nazivom „Dogovor za pobedu“, u kojem su predstavljena osnovna načela pre nego što se uđe u konkretne dogovore o koalicijama i izlasku na naredne izbore.

Sporazum su u Domu Narodne skupštine potpisali šefica poslaničke grupe „Pravac Evropa“ Marinika Tepić, šef poslanika DS-a Zoran Lutovac, šef poslaničke grupe „Naraodni pokret Srbije – Ekološki ustanak – Novo lice Srbije“ Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe „Moramo – Zajedno“ Nebojša Zelenović, i šef poslaničke grupe „Zeleno-levi front“ Radomir Lazović.