Vulin: Cilj Haškog tribunala je bio da ne dođe do presude za „žutu kuću“

Vulin: Cilj Haškog tribunala je bio da ne dođe do presude za „žutu kuću“

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da je siguran da nikada neće doći do presude u slučaju „žuta kuća“ o navodnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu 1999. godine, kao i da je „cilj Haškog tribunala bio da do nje ne dođe“.

„Ona bi objasnila da su Srbi morali da se bore sa šiptarskim teroristima, a onda kako da objasnite bombardovanje, kako da objasnite NATO agresiju, da su Srbi agresori“, rekao je Vulin prilikom obilaska ekipe na snimanju filma „Žuta kuća“.

Pročitajte još Gaši u ime vlasnika „Žute kuće“ pokreće tužbu protiv Martija i Del Ponte Vesti 09. mar 2021 1 Vesti 09. mar 2021 1

Kako je saopštilo ministarstvo, Vulin je naveo da je taj film „naš način da kažemo istinu i naš način da sve te smrti ne budu uzaludne“.

„Mi o njima nikada nećemo saznati pravu istinu do kraja, nikada neće dobiti satisfakciju, ni oni ni njihove porodice, pravdom, presudom. Ali, eto, bar nisu umrli uzalud, jer istina o srpskom narodu i tragediji koju su doživeli ispričaće se kroz njihove sudbine“, kazao je ministar.

Autorka serijala Slađana Zarić kazala je da je snimanje filma „Žuta kuća“ u završnoj fazi i predstavlja ekranizaciju izveštaja nekadašnjeg izvestioca parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dika Martija o trgovini organima i zločinu počinjenom 1999. godine.

„Ceo film i snimljene dramatizacije zasnivaju se i na izveštaju UNMIK-a iz 2003. godine, koji sadrži izjave svedoka, pripadnika albanske nacionalnosti koji su direktno ili indirektno učestvovali u transportu Srba sa Kosova u Albaniju“, rekla je ona.

Film „Žuta kuća“ treći je deo dokumentarno-igranog serijala „Dosije Kosovo“, koji Ministarstvo unutrašnjih poslova radi u koprodukciji sa Radio-televizijom Srbije.