Vučić: Žele da nametnu kolektivnu krivicu celom narodu, pritiskaju nas jer smo slobodni i nezavisni

Vučić: Žele da nametnu kolektivnu krivicu celom narodu, pritiskaju nas jer smo slobodni i nezavisni

„Kad pričate da su pojedinci odgovorni za zločine, oni su već odgovarali, ali ovime želite da nametnete kolektivnu krivicu jednom narodu“, kaže Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je večeras iz Njujorka za RTS o tome kako su protekli današnji razgovori sa predstavnicima ukupno 40 zemalja i šta se očekuje u naredna dva dana predsednikovog boravka u Njujorku.

„Predstavnica karipskih, afričkih i latinoameričkih zemalja sa pravom glasa ima 84, mi smo razgovarali sa više od polovine njihovih predstavnika. To su za nas izrazito važni kontinenti i nacije i izrazito prijateljski nastrojeni prema nama i oni osećaju zabrinutost Srbije“, rekao je predsednik Vučić.

Pojašnjavajući koliko je naša zemlja ipak važna na političkoj mapi sveta, predsednik Vučić je pojasnio da je to teška tema i teško se suprotstaviti se najvećim silama. 

„Kada je 2003. donošena rezolucija o Ruandi 84 zemlje su kosponzorisale, među kojima i Srbija, a sada imate 18 ili 192, pojasnio je Vučić, naglašavajući koliko bi takva rezolucija bila kontraproduktivna i da nikako ne bi doprinela pomirenju u regionu.

„Kad pričate da su pojedinci odgovorni za zločine, oni su već odgovarali, ali ovime želite da nametnete kolektivnu krivicu jednom narodu“, kaže Vučić.

Pozicija Srbije kada je reč o rezoluciji o Srebrenici izuzetno teška i da, kada pojedine zemlje uvere u ispravnost stava Srbije, onda „veliki počnu da prete i pritiskaju“, nakon čega te zemlje odluče da budu uzdržane.

„I ako bismo formalno izgubili, to bi bio herojski uspeh“, rekao je Vučić govoreći o borbi za svaku ruku i svaki glas u Njujorku.

Predsednik je govorio i o tome da će, ako se, kako kaže, i vrati u Beograd, njegove konsultacije i razgovori sa svim zemljama neće prestati. Već sutra je u planu da se razgovara sa azijsko-pacifičkim zemljama, u planu je i otvaranje ambasada u tom regionu.

„Nećemo se obrukati“, kaže Vučić i dodaje da u Misiji vlada dobro raspoloženje.

„Nije ovde problem samo u proceduri. Ovde je suštinski problem – zašto vi donosite ovu rezoluciju? Zbog pijeteta, kajanja? Kao što ste videli, pred kamenicama, udarcima nisam pognuo glavu, ali sam pognuo glavu pred stradalima i položio cvet. Moje je pitanje, zašto je ovo važno? Imate presude sudova. Šta je cilj? Kažete da nije kolektivna osuda, a ja vam kažem da jeste, jer ne postoji nijedno ime. Ujedno, to je dodatni pritisak na jednu suverenu zemlju“, pojašnjava Vučić.

„Kako god da bude, dan posle idemo da radimo još više. Ne biste verovali koliki je ugled Srbije. Mi smo među omiljenim zemljama sveta, iako nismo omiljeni u nekim zapadnim centrima“, kaže predsednik.