Vučić u Savetu bezbednosti UN: Gonjenje Radete i Jojića prepustiti Srbiji

Vučić u Savetu bezbednosti UN: Gonjenje Radete i Jojića prepustiti Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na sednici Saveta bezbednosti UN da krivično gonjenje Vjerice Radete i Petra Jojića, funkcionera Srpske radikalne stranke optuženih za nepoštovanje suda u Hagu, treba da bude prebačeno pravosuđu Srbije.

„Krivično gonjenje Radete i Jojića treba da se prebaci na pravosudne organe Republike Srbije“, rekao je Vučić na sednici posvećenoj radu Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

Podsetio je da je Viši sud u Beogradu doneo odluku da ne postoje uslovi za izručenje Radete i Jojića, koje sud u Hagu optužuje za nepoštovanje suda.

„Mi sudimo prema zakonima i propisima Republike Srbije“, rekao je Vučić

Savet bezbednosti UN večeras raspravlja o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, o čemu izveštaj podnose predsednik suda Karmel Ađijus i glavni tužilac Serž Bramerc.

Predsednik Mehanizma Karmel Ađijus je obavestio Savet bezbednosti da Srbija šest godina ne poštuje obavezu da uhapsi i izruči zvaničnike Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjericu Radetu, optužene za nepoštovanje suda.

Jojića i Radetu Haški tribunal je u oktobru 2012. optužio da su da su uticali na svedoke u haškom procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Predstavnici SAD, Francuske i Velike Britanije su u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvali Srbiju da u potpunosti sarađuje sa Mehanizmom, dok je predstavnik Rusije kritikovao sud u Hagu, optuživši ga da je pristrasan.