Vučić u Minhenu sa Kameronom, Fon der Lajen, Hanom o ekonomiji i situaciji u regionu Zapadnog Balkana

Vučić u Minhenu sa Kameronom, Fon der Lajen, Hanom o ekonomiji i situaciji u regionu Zapadnog Balkana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pozitivno ocenio svoje sastanke koje je danas, uoči početka Minhenske konferencije o bezbednosti, imao;s ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Dejvidom Kameronom, predsednicom Everopske komisije Ursulom fon der Lajen, s evropskim komesarom za budžetska pitanja Johanesom Hanom, s predsedavajućom Veća ministara BIH Borjanom Krišto.

Vučić je sa Kameronom razgovarao o ekonomskim temama, ali i o situaciji u regionu Zapadnog Balkana.Kako je Vučić naveo na Instagram profilu, razgovarali su o planovima Srbije za rast u narednim godinama, organizaciji sajma Ekspo 2027, ekonomskoj saradnji, investicijama i trgovinskim odnosima dve zemlje.

„Razmenili smo mišljenja o svim važnim aktuelnim izazovima spoljne i bezbednosne politike, kao i situaciji u regionu Zapadnog Balkana“, naveo je Vučić.

Vučić je razgovarao i sa evropskim komesarom za budžetska pitanja Johanesom Hanom o agendi rasta EU za Zapadni Balkan, kao planu koji je namenjen ekonomskom rastu regiona, ubrzanju reformi i ulaganju koje može da unapredi proces proširenja i članstvo Srbije u EU.

On je dodao da je sastanak sa Hanom bio odličan i nazvao ga „poznavaocem naših regionalnih prilika, koji je bio svedok brojnih izazova na dugom putu napretka Srbije i zemalja Zapadnog Balkana ka članstvu u EU, za koje se svesrdno zalagao“.

Objavio je da je s presednicom Evrospke komisije Ursulom fon der Lajen kratko razgovarao o „važnim regionalnim i svetskim temama po pitanju bezbednosti i spoljne politike“.

Vučić je saopštio da je imao „srdačan susret“ s predsedavajućom Veća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto „o potencijalima za saradnju i potvrdili dobre odnose Srbije i BiH, kao i dodatne mogućnosti za njihovo dalje jačanje“.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je da će u Minhenu gde se održava Konferencija o bezbednosti, imati odvojene sastanke s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i Vučićem.