Vučić: Protiv Srbije se vodi hibridni rat i prljava kampanja

Vučić: Protiv Srbije se vodi hibridni rat i prljava kampanja

„Srbija je bila i biće faktor stabilnosti u celom regionu“, poručio je Vučić u svom obraćanju na Generalnoj skupštini UN-a dodavši da Srbija podržava Dejtonski mirovni sporazum za BiH, uprkos neistinama koje se mogu čuti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak je na Generalnoj skupštini UN-a istakao da se protiv Srbije “u delu međunarodne javnosti vodi hibridni rat i prljava kampanja”, ilustrujući to ocenama da je Srbja pretnja regionalnoj stabilnosti i da će navodno napasti susede.

Srbija je okarakterisana kao potencijalni faktor destabilizacije u regionu samo zato da ne bi govorila istinu, da načelo nepovredivosti granica mora podjednako vrediti za sve, rekao je predsednik Srbije.

“Nepravda učinjena bilo gde pretnja je pravdi i opomena svima”, rekao je Vučić te naglasio da Beograd ne odustaje od načela nepovredivosti granica.

Ocenio je i da se ovogodišnja debata u Njujorku odvija “u uslovimama narušenog svetskog mira u razmerima koji nisu viđeni od Drugog svetskog rata i osnivanja UN-a”.

Srbija, istakao je, poštuje integritet Ukrajine, ali politika sankcija uvedenih Ruskoj Federaciji, po njegovoj oceni, “nikome ne može doneti dobre rezultate”.

Utvrdio je i kako ni od jednog sagovornika nije čuo “racionalan odgovor na pitanje u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije koji je „grubo narušen“ u slučaju Kosova”.

To što je po završetku oružanog sukoba potpisan sporazum sa NATO-om, čije odredbe su predviđale donošenje Rezolucije 1244 Veća sigurnosti UN-a, nije sprečilo mnoge države Zapada da priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova iznova pogaze teritorijalni integritet Srbije, rekao je Vučić.

Poručio je i da će Beograd nastaviti razgovore s Prištinom pod okriljem Evropske unije “jer je bolje sto godina pregovarati nego jedan dan ratovati”.