Vučić posle protesta poziva opoziciju na razgovore

Vučić posle protesta poziva opoziciju na razgovore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da će „proći neko vreme“ dok deo opozicije shvati da je potrebno da se razgovorima a ne protestima rešavaju problemi, te ponovio da je on uvek otvoren za razgovore.

„Uvek sam otvoren za razgovore iako znam da ih niko ne želi zato što se uzdaju „u čudo“ da će na silu da preuzme vlast a što se neće dogoditi“, rekao je Vučić komentarišući proteste „Srbija protiv nasilja“.

Prema njegovim rečima, dok deo opozicije okupljene oko tog protesta shvati da je potrebno da se razgovora, „proći će neko vreme“.

„Spreman sam za razgovore, moja vrata su uvek otvorena“, rekao je Vučić, prilikom obeležavanja Dana ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije u Beogradu.

Kazao je i da sada „oni (opozicija) i ne smeju da razgovaraju“.

„Ako bi se neko od njih i javio da razgovora ostali bi rekli: „Ha, vidi izdaja, upropastio je proteste a zamalo nam je falilo da ga srušimo“, kazao je Vučić.

Napomenuo je i da su im „svaki dan otvrena vrata da razgovaraju“ i to, kako je kazao, „na koju god hoće temu“.

„O RTS, o Regulatornom telu za elektronske medije, o svemu… da vidimo kako da postavimo nekakve okvire u kojima bi bilo potrebno da se krećemo svi zajedno i da vidimo kako i na koji način da umirimo situaciju i da se ujedinimo po važnim pitanjima“, kazao je on.

On je u „važna pitanja“ ubrojao to da se vidi kako da se država kreće napred, da privlači investicije, omogući da ljudima budu povećane plate i da, kako je kazao, „vidimo šta je to sve drugo što možemo da uradimo“.

Kazao je da je ponosan što policija i državne službe nisu reagovali i kada su (tokom protesta) „bili zauzimani“, odnosno blokirani i medjunarodni putevi.

„Mi silu ne pokazujemo, gledamo do poslednjeg trenutka, u svakom trenutku, da izbegnemo primenu sile bez obzira na pravila službe…zato što hoćemo da pokažemo demokratski kapacitet države i da pokažemo da smo različiti od onih koji nam neretko drže pridike a ubiju Boga u demonstrantima kad se pojave na ulici“, rekao je on.

Upitao o jednom od zahteva sa protesta „Srbija protiv nasilja“, za smenu ministra unutrašanjih poslova bratislava Gašića, Vučić je ponovio da se tome protivi sada, isto kao i donedavno, dok je bio i predsedenik Srpske napredne stranke (SNS).