Vučić objasnio šta se krije iza Kurtijevih šest uslova za ZSO

Vučić objasnio šta se krije iza Kurtijevih šest uslova za ZSO

Šest zahteva koje je postavio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti za formiranje Zajednice srpskih opština su sprdnja, i to više sa međunarodnom zajednicom nego sa Beogradom, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na posebnoj sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o KiM.

Predsednik je podsetio da su među Kurtijevim uslovima to da ZSO mora da bude u skladu sa ustavom i zakonima tzv. Kosova, da ne može da bude jednonacionalna, odnosno samo srpska, da mora da se promeni naziv, da bude deo konačnog sporazuma i da Vučić povuče pismo upućeno članicama UN da ne prihvate članstvo Kosova, koje je on uputio.

Na pitanje poslanika koji je odgovor Vlade i predsednika Srbije na te zahteve, Vučić je kazao „ne može“.

Vučić ističe da je Zajednica srpskih opština definisana prvim i osnovnim sporazumom te da o sadržini Zajednice postoje četiri sporazuma.

Prema njegovim rečima, nakon sastanka sa diplomatskom petorkom ništa nije predstavljao kao ultimatume, već kao tešku situaciju.

„Demantovali su me oni koji nisu bili na tom sastanku, a ne oni koji su prisustvovali“, kazao je Vučić odgovarajući na kritike da su ga predstavnici međunarodne zajednice demantovali za ultimatume.

Kada je reč o posledicama koje bi Srbija mogla da trpi zbog neprihvatanja predložene evropske platforme, Vučić je naglasio da nije nikada rekao sankcije.

„Rekao sam prekid evropskih integracija, dotoka investicija i povlačenje stranih investicija i ostale sveobuhvatne mere protiv Srbije“, podsetio je predsednik.