Vučić: Mir je osnov za razvoj političke, kulturne i privredne saradnje

Vučić: Mir je osnov za razvoj političke, kulturne i privredne saradnje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na otvaranju Samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu učesnicima poželeo dobrodošlicu i poručio da je međunarodna saradnja jedini put ka sveukupnom blagostanju i prosperitetu čitavog čovečanstva. Uprkos brojnim usponima i padovima, Pokret nesvrstanih zemalja je, uveren sam, uspešna priča, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na otvaranju Samita Pokreta nesvrstanih poručio da je mir osnov za razvoj političke, kulturne i privredne saradnje.

„Dobro došli kući. Beograd je bio, jeste i biće ponosni domaćin svakom ljudskom biću koji u duši nosi mir i osnovna ideja oko koje su se naši prethodnici okupili kada su osnivali ovaj Pokret bio je mir. Mir je osnov za razvoj saradnje, bilo da je reč o političkoj, kulturnoj ili privrednoj saradnji“, rekao je Vučić.

Dodao je da je međunarodna saradnja, poštujući principe Ujedinjenih nacija, jedini put ka sveukupnom blagostanju i prosperitetu čitavog čovečanstva.

Vučić je naglasio da Agenda 2030 Ujedinjenih nacija ističe i promoviše tri velika cilja – mir i bezbednost, razvoj i ljudska prava.

„Imajući u vidu pomenutu agendu, UN su uspostavile Međunarodni dan multilateralizma i diplomatiju za mir, a 24. aprila 2019. smo prvi put proslavili taj dan. Srbija kao pravni naslednik Jugoslavije, zemlje osnivača UN i Pokreta nesvrstanih zemalja, ponosni je promoter politike multilateralizma i poštovanja međunarodnih pravnih normi“, kazao je Vučić.

Istakao je da mu je velika čast što su se učesnici Samita nesvrstanih okupili danas u Beogradu.

„Uveren sam da Beograd, kao viševekovni simbol raskrsnica civilizacija, tačka kontakta i susreta između Istoka i Zapada, gde se različite civilizacije, kulture i religije oduvek susreću možda vas podstakne na dijalog i za izgradnju novih mostova saradnje“, naveo je Vučić i dodao da mu je drago što vidi veliki broj prijatelja iz udaljenih delova sveta uprkos pandemiji.

Naglasio je da je time ukazana čast Srbiji kao domaćinu konferencije.