Više javno tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu protiv Vučića

Više javno tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu protiv Vučića

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je danas da je odbacilo krivičnu prijavu zastupnika udruženja „Uspravna Srbija“ Dragana Dobrašinovića protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koja je podneta zbog ugrožavanje teritorijalne celine države.

Odluka je doneta nakon razmatranja isključivo navoda krivične prijave u kojoj nije dostavljen nijedan materijalni dokaz koji bi potkrepio iznete navode, osim citiranja teksta evropskog plana za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, objavljenog na sajtu Evropske službe za spoljne poslove, kao i pojedinih odredbi Bečke konvencije o ugovornom pravu, navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo smatra da su navodi iz podnete prijave i pravna kvalifikacija rezultat isključivo svojevoljnog, nepreciznog tumačenja odredbi evropskog plana za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, koji i ne nosi naziv „Sporazum“, kako to podnosilac prijave predstavlja u podnetoj prijavi.

„Prema stanovištu ovog tužilaštva, taj nepotpisani plan nijednom svojom odredbom, a prema tome ni odredbom člana 2, nije u suprotnosti sa preambulom Ustava, kojom je propisano da je pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije i ima položaj suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije“, navelo je Tužilaštvo.

U saopštenju se ukazuje da postupanje predsednika Srbije u konkretnom slučaju nije bilo u suprotnosti sa obavezom da se zastupaju i štite interesi Srbije na Kosovu i Metohiji u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima.

„Samim tim nije preduzeto protivustavno delovanje u pokušaju da se otcepi neki deo teritorije Srbije ili da se deo te teritorije pripoji drugoj državi, već su radnje predsednika Srbije bile usmerene isključivo na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, kakav je i naziv samog plana“, dodaje se u saopštenju.

Ističe se da nema osnova sumnje da je radnjama prijavljenog lica učinjeno krivično delo pravno kvalifikovano od strane podnosioca, niti bilo koje drugo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Protiv ovog rešenja podnosilac prijave može da izjavi prigovor Apelacionom javnom tužilaštvu u Beogradu, u roku od osam dana od dana prijema rešenja.

Pokret „Uspravna Srbija“ podneo je 10. marta krivičnu prijavu protiv Vučića zbog toga što je prihvatio sporazum o normalizacija odnosa Beograda i Prištine, koji je, kako su naveli, u suprotnosti sa Ustavom Srbije.