Đurić osudio potez predsednice Kosova u UN: „Neukusna predstava“

Đurić osudio potez predsednice Kosova u UN: „Neukusna predstava“

Ambasador Srbije u SAD-u, Marko Đurić, oštro je osudio potez predsednice Kosova, Vjose Osmani-Sadriu, koja je na nedavnoj sednici Saveta bezbednosti UN dovela žene koje su svedočile o zločinima srpske vojske i policije tokom ratova 1990-ih na Kosovu.

„Jučerašnja neukusna predstava gospođe Vjose Osmani-Sadriu na Savetu bezbednosti UN još jedan je jasan znak da ona i njen šef Aljbin Kurti ne mare za rešavanje bilo kog problema, već samo za pobedu u raspravi, čak iako to uključuje sitničavu manipulaciju sa žrtvama rata od pre četvrt veka“, napisao je Đurić na društvenim mrežama.

Na nedavnoj sednici Saveta bezbednosti UN razmatran je redovni šestomesečni izveštaj o radu Unmika na Kosovu. U ime Srbije prisustvovao je predsednik Aleksandar Vučić, dok je Kosovo predstavljala predsednica Osmani-Sadriu.

Vučić je izrazio protest zbog toga što je Osmani dovela žene koje su svedočile o zločinima srpske vojske, ističući da Srbija nije bila obaveštena o toj nameri.

Na opasku ruskog ambasadora da one nemaju pravo da budu tamo, Osmani-Sadriu je odgovorila da se radi o članicama njenog kabineta i savetnicama.

Međutim, Đurić je u svojoj izjavi istakao da su tvrdnje predsednice Kosova neistinite, navodeći da nijedna od tih žena nije na spisku njenih savetnica.