Đurđević Stamenkovski: Vučić i Brnabić suspendovali pravni poredak Srbije

Đurđević Stamenkovski: Vučić i Brnabić suspendovali pravni poredak Srbije

Predsednica Srpske stranke Zavetnici i narodna poslanica Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je da odluka Aleksandra Vučića i Ane Branbić da dozvole šetnju učesnika „Evroprajda“ predstavlja suspendovanje pravnog poretka Republike Srbije i „dokaz da su strani ambasadori iznad zakona naše zemlje“.

Đurđević je za agenciju Beta kazala da je MUP zabranio šetnju i da je Upravni sud odbio tužbu organizatora „Evroprajda“, i da će zbog nepoštovanja tih odluka posledice održavanja Parade ponosa biti ogromne i dalekosežne.

„Vučić i Brnabić su odigrali dupli pas i pokušali da lobuju zakone, sudove, Ustav i volju većinskog stanovništva. Očigledno je da je vlast i u ovom slučaju marila isključivo za politički marketing, pa smo prethodnih dana imali prilike da čujemo: ‘Neće biti šetnje, sve i da me Bajden zove’. Međutim, Bajden nije imao potrebu da to učini, bilo je dovoljno da se oglasi američki ambasador Kristofer Hil i da nas obavesti da odluke naših institucija nemaju nikakvu pravnu i političku težinu“, ocenila je predsednica Zavetnika.

Dodala je da se postavlja pitanje suvereniteta i integriteta države, „jer ako vlast nije sposobna da se u ovom slučaju odupre spoljnim pritiscima, kako će to učiniti pred mnogo krupnijim izazovima“.

„Zabrana se u praksi očito odnosi samo na one koji su mirno i dostojanstveno iskazivali svoj protest zbog najave održavanja ‘Evroprajda’, što pokazuje, ne samo dvostruke aršine, već i selektivnu primenu ljudskih prava“, kazala je Đurđević, naglasivši da su Vučić i Brnabić odlučili da „Evroprajd može, ali ne može moleban“.

„Ako Srbi s Kosova i Metohije žele da ih ovako čuvaju Vlada Srbije i policija, možda im ovim potezom iz Beograda poručuju da im je najbolje da organizuju gej paradu“, zaključila je predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski.

Danas su mediji preneli da će premijerka Brnabić voditi računa o bezbednosti učesnika parade Ponosa a ministar policije Vulin je ponovo saopštio da će striktno sporoditi odluke nadležnih orgama i sudova i da neće biti nikakve nedztvoljene šetnje.