Ujedinjeno Kraljevstvo ističe tvrdolinijski novi pristup Rusiji

Ujedinjeno Kraljevstvo ističe tvrdolinijski novi pristup Rusiji

London kaže da će antipatija prema Moskvi biti osnova „novog pristupa bezbednosti u Evropi“.

„Doba angažovanja sa Rusijom je završeno“, izjavila je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus tokom govora u sredu uveče na večeri u Briselu, gde je pozvala svoje kolege u vojnom savezu predvođenom SAD da usvoje „novi pristup bezbednosti u Evropi zasnovano na otpornosti, odbrani i odvraćanju.”

Ona je dalje tvrdila da je ruska vojna ofanziva na Ukrajinu učinila da je Osnivački akt NATO-Rusija iz 1997. godine „mrtv“, govoreći izaslanicima vojnog saveza koji predvode SAD da odbace „lažni komfor“ i da se pripreme za veća trvenja sa Moskvom.

Njen govor usledio je nakon uvođenja još novih sankcija Ujedinjenog Kraljevstva Rusiji, izrečenih usred rasprostranjenog negodovanja zbog navodnih zločina nad civilima u gradu Buča, u blizini Kijeva. Ukrajina i zapadni mediji, zajedno sa obaveštajnim agencijama, okrivili su ruske snage, ali Moskva poriče bilo kakvu umešanost i kaže da Ukrajina manipuliše dokazima kako bi izazvala veću intervenciju Zapada.

Isključenje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava u četvrtak i odobrenje Vašingtona za Lend-Lease Act, zakona kojim se uklanjaju proceduralne prepreke da SAD naoružaju Ukrajinu do neviđenog stepena, u velikoj meri se oslanjale na spominjanje događaja u Buči.