U Srbiji prvo počinje debata o sankcijama Rusiji

U Srbiji prvo počinje debata o sankcijama Rusiji

„Osuđujemo kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine i tako smo glasali u međunarodnim telima. Druga je stvar da li ćemo uvesti sankcije Rusiji. To nije pitanje vremena ili rokova, to je stvar koja se tiče naših političkih i ekonomskih interesa“, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je napomenuo da se Srbija od pripajanja Krima Rusiji 2014. godine pa do sada nije pridružila zapadnim sankcijama Moskvi, jer je Beograd ocenio da to ne bi bilo u interesu balkanske države.

„Ako se nešto promeni na štetu interesa Srbije, onda će i naša odluka biti prilagođena tome, jer ćemo u svakom trenutku procenjivati šta je najbolja odluka za našu privredu, za naš položaj u svetu i za građane Srbije“, navodi se u saopštenju. rekao je ministar.

Kao još jedan znak da se narativ Srbije o Rusiji, koja se smatra tradicionalnim srpskim saveznikom, možda menja, premijerka zemlje Ana Brnabić, koja je u sredu uveče prisustvovala otvaranju kancelarije EURACTIV Srbija u Beogradu, rekla je o „ruskoj agresiji na Ukrajinu“. , formulacija koju Srbija ranije nije koristila.

Kako je preneo Ukrinform, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao je „lažom” pozivanje međunarodnih medija na sebe kao na Putinovu marionetu, ističući da Krim i Donbas pripadaju Ukrajini.