Đurić: U Misiji Srbije u UN formiran štab koji se bavi Rezolucijom o Srebrenici

Đurić: U Misiji Srbije u UN formiran štab koji se bavi Rezolucijom o Srebrenici

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić istakao je da Srbija traži da podnosioci i sponzori rezolucije o Srebrenici povuku taj predlog u cilju pomirenja u regionu i kako ta osetljiva tema ne bi bila politizovana.

„Ovde smo u Misiji Srbije formirali štab koji se bavi neprestano, 24 sata, pokušajem usvajanja Rezolucije o Srebrenici. Koja zaista izaziva mnogo i razloga za zabrinutost i razočarenja“, rekao je Đurić.

On je objasnio da rezolucija izaziva razočarenje zbog načina na koji se o tako osetljivoj temi govori.

„Ovo je tema koja ne treba da bude politizovana, koja treba da se bavi pijetetom prema žrtvama, a ne da pravi nove podele. Ono što se ovde dešava i što je na delu jeste pokušaj da se podnošenjem ovakve rezolucije i na ovakav način prodube podele u samoj BiHunutar koje ne postoji konsenzus o ovom pitanju“, istakao je Đurić.

Đurić se nalazi u Njujorku gde će sutra sa predsednikom Aleksandrom Vučićem učestovati na redovnoj sednici SB UN o Kosovu i Metohiji, a najavio je da će posle uslediti brojni sastanci na kojima će razgovarati o Rezoluciji o Srebrenici.

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je da je u Misiji Srbije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku formiran štab koji se bavi pitanjima u vezi sa pokušajem usvajanja rezolucije o Srebrenici i poručio da šanse Srbije nisu velike, ali da će se boriti.

„Naše šanse nisu velike, ali borićemo se za Srbiju i, verujte mi, narod će videti rezultate“, naveo je Vučić na Instagram profilu „buducnostsrbijeav“, uz fotografiju sa zasedanja štaba u Njujorku.

On je najavio da će uskoro početi video konferencija sa zvaničnicima u Beogradu.

„U našoj Misiji pri UN u Njujorku formiran je pravi štab, uskoro video konferencija sa našima u Beogradu, a u Njujorku slede susreti sa više od 120 stalnih predstavnika različitih zemalja u UN“, napisao je Vučić.

Predsednik Srbije boravi u Njujorku, gde će u ponedeljak predstavljati Srbiju na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će biti predstavljen redovni šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša o radu UNMIK-a.

On će tokom boravka u Njujorku obaviti i niz konsultacija sa predstavnicima zemalja članica UN, kako bi objasnio poziciju Srbije u vezi sa najavljenom rezolucijom o Srebrenici.