Tepićeva na skupu socijaldemokrata u Beču: I zemlje kandidati treba da biraju evroposlanike

Tepićeva na skupu socijaldemokrata u Beču: I zemlje kandidati treba da biraju evroposlanike

Zemlje kandidati za članstvo u EU treba da biraju evroposlanike sa pravom da govore u EP, izjavila je potpredsednica SSP-a Marinika Tepić na skupu socijaldemokratskih stranaka Evrope u Beču.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić učestvovala je na „Global progresiv forumu“ socijaldemokratskih stranaka Evrope u Beču, gde je iznela podatke o padu podrške za članstvo Srbije u EU i zahtevala veću otvorenost i angažman Evropske unije u procesu pridruživanja, saopštila je SSP.

Na pitanje šta socijaldemokrate Evrope mogu da urade, Tepićeva je rekla da mogu da iniciraju da se izbori za Evropski parlament sprovedu i u Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana.

Tako bi, rekla je Tepićeva, sve zemlje kandidati imale evroposlanike sa pravom da govore u parlamentu, bez prava da donose odluke, jer ove zemlje nisu članice EU.

„Ukoliko nema vremena da se to pripremi za sledeće izbore, onda da se bar odredi kvota za parlamentarne delegate iz ovih zemalja. Time bi Evropska unija jasno pokazala spremnost da sve ove zemlje u dogledno vreme postanu članice EU“, dodala je potpredsednica SSP-a.

Tepićeva je iznela i predlog da se uz pomoć EU osnuje antikorupcijski regionalni centar sa sedištem u Beogradu, koji bi se borio protiv organizovanog kriminala.

Kroz takav centar bi domaća zakonodavstva imala pomoć u toj borbi, naročito u tužilačkom delu, ali i u istražnom delu uz Evropol, Interpol i druge istražne organe EU, navodi se u saopštenju.

Svi prisutni evroparlamentarci su podržali tu ideju.

Što se tiče najave nastavka dijaloga vlasti i opozicije pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta, Tepićeva je rekla da „smo bili nezadovoljni dosadašnjim radom, jer EU nije isporučila ništa i izbori su bili apsolutno nefer i nepošteni, što je potvrđeno i od strane misije OEBS-a“.

„Bez promena u načinu rada, nastavak rada IPD je unapred osuđen na neuspeh“, istakla je Tepićeva.