Tadić (SDS): Po pitanju Kosova vlast je pokazala potpunu nesposobnost da se suoči sa problemom

Tadić (SDS): Po pitanju Kosova vlast je pokazala potpunu nesposobnost da se suoči sa problemom

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić izjavio je danas da je vlast u Srbiji pokazala potpunu nesposobnost da se suoči sa kosovskim problemom, ali da još ima prostora za traženje kompromisnog rešenja.Tadić je za televiziju N1 izjavio treba imati nacionalni konsenzus za pronalaženje kompromisnog rešenja i da bi u tome trebalo da učestvuju predstavnici vlasti, opozicije, ali i građani.

Prema njegovim rečima najava da Srbija danas treba da uradi neke ustupke prema Kosovu, a da se o konačnom rešenju razgovara za desetak godina kada na dnevnom redu bude članstvo u EU, „lagano uvođenje u hladnu vodu“.

Tadić je ocenio „licemernom ucenom“ predlog EU čija je suština „daćemo vam članstvo ako vi učestvujete pasivno u kosovskoj nezavisnosti“.

On je rekao da je potrebno krenuti u diplomatsku ofanzivu, a ne u „podizanje borbene gotovosti i pretnje ratom“, kako to radi vlast na čelu sa predsednikom Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandrom Vučićem.

Dodao je da u razgovorima o Kosovu treba da učestvuju pripadnici opozicije koji razumeju u taj problem, navodeći da među njima nije predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas, koji „nema pojma šta je Kosovo“.

Tadić je ocenio da je najava Vučića da će dati ostavku na mesto predsednika SNS, data „u strahu da ne izgubi novi kult“ koji je gradio deset godina, „što je besramno“.

Takve najave usmerene su na 750.000 članova SNS, koji su egzistencijalno vezani za tu stranku zbog stranačkog zapošljavanja, rekao je Tadić i ocenio da je to posebno besramno jer se oni pitaju ako Aleksandar Vučić da ostavku, od čega će živeti sutra, od čega će hraniti decu.

Tadić je rekao da takvi članovi SNS „nisu podržavaoci naprednjačke poltike“, već „egzistencijalne“ politike, i dodao da „opozicija mora i sa njima da razgovara, i njih da uvaži“.