Srbija uputila protestnu notu Hrvatskoj

Srbija uputila protestnu notu Hrvatskoj

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je danas protestnu notu Hrvatskoj nakon što hrvatska policija u nedelju nije dozvolila posetu Jasenovcu srpskom ministru za dijasporu Đorđu Milićeviću, javila je agencija Hina pozivajući se na nezvanične izvore u Ambasadi Hrvatske u Beogradu.

Nota je, prema uobičajenim procedurama, prosleđena Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova u Zagrebu, navodi agencija.

Ranije danas MUP Hrvatske saopštio je da hrvatska policija u nedelju Milićeviću nije dozvolila posetu Jasenovcu jer nije bila navedena u programu koji im je ranije dostavljen.

Navodi se da je MUP posredstvom Ministarstva spoljnih i evropskih poslova primio notu u kojoj se najavljuje dolazak delegacije iz Srbije, ali da u programu nije bila navedena poseta spomen području u Jasenovcu.

„S obzirom da u noti nije navedeno da je planirana poseta Jasenovcu, a u skladu sa bezbednosnim protokolima, poseta nije mogla ni biti odobrena“, naveo je MUP Hrvatske.

Kancelarija ministra Đorđa Milićevića saopštila je nedelju da je on bio u poseti Srbima u okolini Novske i potom se uputio prema spomen parku u Jasenovcu kako bi odao počast Srbima ubijenima u ustaškom logoru tokom Drugog svetskog rata.

U saopštenju se, bez više detalja, navodi da su Milićevića na ulazu u kompleks zaustavili hrvatski policajci koji su njegovo vozilo okružili sa tri automobila.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić to je ocenio kao „sraman i skandalozan potez hrvatskih vlasti“ i najavio da će Srbija zbog tog događaja uputiti protestnu notu Hrvatskoj.