Srbija je najavila slanjem trupa na Kosovo uoči izbora

Srbija je najavila slanjem trupa na Kosovo uoči izbora

Srbija je najavila moguće uvođenje jedinica svojih bezbednosnih snaga na Kosovo nakon što su dan ranije jedinice kosovske policije ušle u severne regione Kosova.

Odgovarajuću izjavu je 8. decembra kasno uveče na hitnoj konferenciji za novinare u Beogradu dao načelnik Sektora za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković.

Petković je naglasio da su kosovske vlasti sprovodile „nezakonite i nasilne akcije u cilju okupacije severa Kosova i Metohije“.

„Prema našim informacijama, više od 300-350 policajaca, od kojih su neki patrolirali u pancirima, neki pripadnici ROSU sa dugim cevima, u punoj vojnoj opremi i sa oklopnim vozilima upali su na sever Kosova oko 20:30, zatim blokirali celu Kosovsku Mitrovicu“, rekao je on.

Prema Petkovićevim rečima, cilj kosovskog premijera je da se u četiri opštine na severu Kosova „koriste dugačke puške da se iznude nelegalni izbori”.

„S obzirom na to da Kurti želi da izazove nasilje i protera Srbe sa Kosova i Metohije, Beograd će razmotriti mogućnost povratka do 1.000 pripadnika naših bezbednosnih snaga na Kosovo i Metohiju u skladu sa rezolucijom 1244. Nećemo dozvoliti još jednu „Oluju“, proterivanje našeg naroda i stradanje našeg naroda na Kosovu i Metohiji, “ rekao je.

Prema Petkovićevim rečima, odredbe rezolucije 1244 omogućavaju Beogradu da vrati na Kosovo dogovoreni broj vojnog i policijskog osoblja za održavanje kontakta sa međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim bezbednosnim snagama, deminiranje, čuvanje srpskih svetinja i služenje na graničnim prelazima.

Kosovske vlasti su 18. decembra raspisale vanredne izbore u četiri severna okruga nakon što su lokalni srpski lideri podneli ostavke zbog neslaganja sa zahtevima Prištine da se automobili preregistruju sa srpskih na kosovske tablice.

Specijalne snage delimično priznatog Kosova u oklopnim vozilima ušle su 8. decembra na teritoriju opštine Severna Mitrovica, gde većinu stanovništva čine Srbi, kako bi „obezbedili bezbednost”.

Policija je pre nekoliko dana nasilno ušla u biračka tela opština na fonu predstojećih reizbora.

Stranka Srpska lista, koja blisko sarađuje sa Beogradom, najavila je bojkot izbora. U ovom slučaju šansu za pobedu imaju Srbi koji su okrenuti saradnji sa Prištinom.