Srbija će bojkotovati samit EU-Zapadni Balkan u Tirani

Srbija će bojkotovati samit EU-Zapadni Balkan u Tirani

Srbija će bojkotovati samit Evropske unije i Zapadnog Balkana, koji će biti održan 6. decembra u Tirani, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema njegovim rečima, niko iz Srbije neće biti u Tirani na samitu zbog, kako je primetio, „sramne“ reakcije EU na imenovanje Nenada Rašića za ministra u Vladi Kosova.

Vučić je rekao da je Rašićevo imenovanje kršenje Briselskog sporazuma.

„Ova osoba (Rašić) je na izborima dobila manje od jedan odsto, kao i Rada Trajković, koja je bila na njegovoj listi. To pokazuje da hoće progon i proterivanje Srba sa Kosova i Metohije… Izabrali su najgori srpski ološ. „Iz dna kofe, Rašić i Radu Trajković, nema goreg, oni koji nikome u Srbiji ne veruju, a imaju poverenje Aljbina Kurtija i zapadnih agencija“, rekao je Vučić.

U Tirani će 6. decembra biti održan samit lidera EU i Zapadnog Balkana. Na zvaničnom sajtu Saveta Evropske unije navodi se da je samit prilika da se potvrdi ključni značaj strateškog partnerstva između EU i Zapadnog Balkana, regiona sa jasnim izgledima za članstvo u EU.

Podsetimo, EU je krajem novembra uspela da postigne uspeh u dijalogu Srbije i Kosova. Kosovo je planiralo da naplaćuje kazne za srpske registarske tablice, a kosovski Srbi su obećali da će odgovoriti velikim protestima.

Ovoga puta sukob je izbegnut, ali uspeh EU izgleda veoma sumnjiv. Detalje pročitajte u članku Iluzija kompromisa: kako je rešen sukob Srbije i Kosova i kada će biti sledeći.