Skupština nastavila treće vanredno zasedanje, poslanici o REM-u i protestima i KiM

Skupština nastavila treće vanredno zasedanje, poslanici o REM-u i protestima i KiM

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su rad raspravom o izveštaju REM-a o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga. Poslanici vlasti i opozicije polemisali su i o protestima i situaciji na KiM.

U zahtevu za sazivanje trećeg vanrednog zasedanja Skupštine Srbije utvrđen je dnevni red sa tri tačke.

Prva je Izveštaj o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga za period od oktobra 2022. godine do kraja marta 2023. godine, sa posebnim osvrtom na izveštavanja o slučajevima nasilja u televizijskim programima, koji je podnelo Regulatorno telo za elektronske medije, sa Predlogom zaključka Odbora za kulturu i informisanje.

Druga tačka je Predlog odluke o obrazovanju Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koji su dovele do masovnih ubistava u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i na teritoriji Smedereva i Mladenovca – u Malom Orašju i Duboni, utvrđivanja propusta u vršenju nadležnosti i preduzimanja odgovarajućih radnji, utvrđivanja odgovornosti nadležnih lica i predlaganja mera.

Treći na dnevnom redu je Predlog za glasanje o nepoverenju članu Vlade, ministru unutrašnjih poslova Republike Srbije, Bratislavu Gašiću, koji je podneo 61 narodni poslanik.

Sednica je počela reklamiranjem povrede Poslovnika šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenka Jovanova, koji je rekao da je prisutno samo 27 ili 23 opoziciona poslanika, koji su tražili da se raspravlja o tačkama dnevnog reda koje su u vezi sa masovnim ubistvima.

Sednica ne bi mogla ni da počne da nije bilo poslanika iz vladajuće koalicije, a nema onih iz opozicije, što pokazuje njihov odnos prema tragediji i temama, rekao je Jovanov.

Đef poslaničke grupe “Moramo-Zajedno” Nebojša Zelenović kritikovao je izveštaj REM-a i ocenio da se u njemu ne govori o onome što opozicija traži.

Veći deo govora Zelenović je posvetio protestu “Srbija protiv nasilja” i zahtevima, ali i o Rio Tintu i drugim temama koje je opozicija pokretala, rekavši da je prvi protest bio organizovan iz straha i zabrinutosti, a posle iz besa i revolta.

Poslanik na listi SNS Marijan Rističević je rekao da je Zelenović nasilnim protestima oterao fabriku električnih automobila, a vrednost investicije bi, kaže, bila vredna pet milijardi evra godišnje.

“Možemo da zaključimo da pucnji upereni na Srbe nisu tema dnevnog reda, da srpska deca koja danas na severu KiM ne mogu da pohađaju svoje škole jer su prinuđeni da prolaze pored Kurtijevih specijalaca nije tema dnevnog reda”, rekla je Dragana Miljanić poslanica Srpske stranke Zavetnici i odbacila tvrdnje da oni „žele rat na KiM”.

Podsetila je i da je Srpska stranka Zavetnici tražila sednicu o KiM.

Odgovorio joj je Milenko Jovanov koji je rekao da se taj deo opozicije zalaže da se proglasi okupacija, te da formalno-pravno to znači odustajanje od rezolucije 1244.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić izrekao je opomenu Srđanu Milivojeviću iz Demokratske stranke.

Orlić je rekao da je Milivojević ovoga puta preterao, zbog vređanja poslanika vladajuće stranke.

Prema Milivojevićevim tvrdnjama u društvu se „širi zlo“ , a da su protesti „zaljuljali“ Gazelu, ali i temelje vlasti.

Milivojević je rekao da je vlast ima dvostruki moral navodeći primer masakra u Velikoj Ivanči 2013., a Nebojša Bakarec iz poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ odgovorio da su se masovna ubistva dešavala i za vreme DS, ali da tada niko iz opozicije nije zloupotrebljavao te tragedije i nije tražio ničiju ostavku.

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ Milenko Jovanov odgovorio je Milivojeviću da će njega da jure na protestima, jer ih je on pozvao, a sada više ne može da kontroliše situaciju.

„Ulica ima svoje zakone, pustili ste duha iz boce. Pustili ste nasilje iz boce i sada očekujte posledice“, rekao je Jovanov.

Veruljub Stevanović iz poslaničke grupe NADA – Novi DS S – POKS optužio je vladajuću koaliciju da je odgovorna za atmosferu zbog koje građani izlaze na ulicu.

Govoreći o rijaliti programa, Stevanović je rekao da je rijaliti Survajver onaj na kome se emituje sport i rekreacija, dok na drugima učestvuju, kako je rekao, prostitutke i kriminalci.

„Rekli ste da je Survajver sport i rekreacija, a tamo imamo svaki dan psovke, tuče i nasilje. Zašto ne tražite zabranu svih rijalitija“, zapitao je Bakarec.