Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila preporuku za prijem Kosova

Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila preporuku za prijem Kosova

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) je na prolećnom zasedanju razmatrala preporuku za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope i usvojila je taj predlog. Šef srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini SE Biljana Pantić Pilja izjavila je tokom sednice da će Srbija razmotriti da li će ostati član organizacije koja ne poštuje međunarodna prava.

„Gospođo Bakojani, čestitam vam jer ćete ući u istoriju kao neko ko je na najbrutalniji način prekršio sve zakone na kojima je ova institucija zasnovana“, rekla je Pantić Pilja obraćajući se izvestiocu za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope Dori Bakojani.

„Primate nešto što nije država, kršeći sve procedure“, rekla je ona.

Samo evropska zemlja koja poštuje vladavinu prava, manjinska prava, može postati član SE, podsetila je Pantić Pilja.

Ona je govorila o brojnim primerima kršenja prava Srba na KiM.

„Zašto ne govorite o pravima Srbima? Kurti sprovodi progon i gotovo 14 odsto Srba je napustilo KiM. Srbi doživljavaju etničke napade a vi ne marite, prištinske vlasti hapse, plene, pucaju na Srbe“, istakla je Pantić Pilja.

KiM će uvek biti deo Srbije, mi smo mala zemlja, ali se nikada nećemo predati, dodala je ona.

Izvestilac za prijem Kosova u Savet Evrope Dora Bakojani iznela je ranije, u delu sednice Parlamentarne skupštine posvećenom njenom izveštaju, da smatra da bi ovo telo trebalo da pošalje preporuku Komitetu ministara za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope.

Bakojani je istakla da se njen izveštaj ne bavi statusom tzv. Kosova, jer, da je to od nje traženo, kako je dodala, svakako ne bi preuzela funkciju izvestioca i saglasila bi se sa stavom Grčke.

Navela je da je tokom svog rada obavila dve posete, imala četiri različite sednice i više desetina sastanaka širom Evrope, te da „nijedan kamen nije ostao neokrenut u pripremi izveštaja“.

Bakojani je ukazala da je, od kada je njen izveštaj objavljen, bila izložena napadima, a najagresivniji komentari su dolazili iz članica koje ne priznaju Kosovo.

Za usvajanje predloga potrebno je da glasa dve trećine prisutnih poslanika PSSE.

Konačnu odluku oprijemu tzv. Kosova u Savet Evrope treba da donese Komitet ministara na sednici koja bi trebalo da bude održana od 16. do 17. maja u Strazburu.