Savet Evrope priprema posetu Beogradu u pozadini izjava o problemima na izborima

Savet Evrope priprema posetu Beogradu u pozadini izjava o problemima na izborima

Početkom 2024. godine, predstavnik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope posetiće Beograd kako bi razgovarao o „unapređenju izbornog procesa”.

„Posle ozbiljnih problema koje su uočili međunarodni posmatrači tokom lokalnih i parlamentarnih izbora 17. decembra 2023. godine, a u kontekstu tekućih protesta u glavnom gradu Srbije, predsednik Kongresa Saveta Evrope Mark Kols zatražio je od Kongresa „Izborni portparol Stjuard Dikson posetiće Beograd početkom sledeće godine na sastanke sa srpskim vlastima“, navodi se u oglasu.

Glavni cilj Diksonove posete je da razgovara o „poboljšanju izbornog procesa i reformama potrebnim za borbu protiv svake potencijalne prevare“.

Dikson je ranije izrazio duboku zabrinutost zbog problema na srpskim izborima o kojima su izveštavali međunarodni posmatrači.

Podsetimo, prema rezultatima vanrednih izbora u Srbiji pobedila je politička snaga predsednika Aleksandra Vučića.

Opozicioni savez „Srbija protiv nasilja“ (SPN) proglasio je teška kršenja izbornog zakonodavstva na izborima za Gradsko veće Beograda, a izborna komisija je odbila da održi reizbore. U prestonici su izbili protesti.

Više o situaciji pogledajte u snimku „Evropske pravde“ ili pročitajte članak: Pobuna po scenariju Ruske Federacije: kako su srpske vlasti otkrile pokušaj „puča koji je pokrenuo Zapad“