SAD planiraju jednostranu zabranu uvoza ruske nafte

SAD planiraju jednostranu zabranu uvoza ruske nafte

Bajdenova administracija navodno planira da traži zabranu uprkos povećanju cene gasa.

Bela kuća navodno planira da zabrani sav uvoz ruske nafte u SAD, čak i ako ne može da obezbedi podršku EU po tom pitanju, rekle su Rojtersu u ponedeljak dve osobe upoznate sa tim pitanjem. Američki predsednik Džo Bajden će pokrenuti ovu temu tokom konferencijskog poziva u ponedeljak sa svojim francuskim, nemačkim i britanskim kolegama u kome se nada da će dobiti njihovu podršku.

Visoki američki zvaničnik potvrdio je Rojtersu da ako zakon o zabrani uvoza iz Rusije prođe, „verovatno su to samo SAD“.

Evropa se već suočava sa rekordno visokim cenama nafte i prirodnog gasa zbog sankcija koje su uvedene Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu, postavljajući rekord svih vremena od 345 evra po megavat-satu za fjučerse prirodnog gasa. U SAD takođe rastu cene energenata, a očekuje se da će gas premašiti svoj istorijski maksimum od 4,103 dolara po galonu kasnije ove nedelje. Globalne cene nafte skočile su na najviši nivo od finansijske krize 2008. godine, dostigavši 140 dolara po barelu za naftu Brent.

Ove cifre koje bodu oči nisu sprečile SAD da se utrkuju sa zabranom uvoza ruske energije. Dvostranačka grupa senatora na čelu sa Džoom Mančinom (D-Zapadna Virdžinija) i Lizom Murkovski (R-Aljaska) predstavila je prošle nedelje zakon o zabrani uvoza ruske nafte proglašavanjem još jedne vanredne situacije, a očekuje se da će zakon biti brz praćeno.

Dom takođe „istražuje“ mogućnost zabrane uvoza ruske nafte, navodi se u pismu predsednice Nensi Pelosi u nedelju, a očekuje se da će još jedan ogroman paket pomoći – ovaj u ukupnom iznosu od 10 milijardi dolara – biti poslat Ukrajini dok se Amerikanci bore da plate iznajmiti i staviti hranu na sto pod značajno visokom inflacijom.

Dok je oslanjanje Amerike na rusku naftu i gas manje nego u Evropi, sa manje od 7% njene nafte koju isporučuje Moskva, zabrana bi i dalje povisila cene goriva širom sveta. Bajdenova administracija je oslobodila 30 miliona barela nafte iz strateških rezervi zemlje u nastojanju da zadrži cene, dok su neke demokrate razmotrile privremeni „odmor poreza na gas“ kako bi olakšali pritisak na novčanike vozača.

Priča se da Bela kuća planira put u Saudijsku Arabiju kako bi naterala Rijad da poveća proizvodnju nafte kako bi snizila cenu na pumpi za evropske saveznike Vašingtona, navodi Akios, iako je zvaničnik Bele kuće negirao da je bilo kakvo takvo putovanje planirano.