SAD označavaju odgovor Indije na rat u Ukrajini „nezadovoljavajućim“

SAD označavaju odgovor Indije na rat u Ukrajini „nezadovoljavajućim“

Priznaje da je reakcija zemlje takođe „neiznenađujuća“ s obzirom na istorijske veze sa Rusijom.

Odbijanje Indije da odbaci svoje dugogodišnje prijateljstvo sa Rusijom zbog rata u Ukrajini je „nezadovoljavajuće“, rekla je američki diplomata Mira Rap-Huper na onlajn konferenciji koju je organizovala Škola za napredne međunarodne studije, priznajući da to takođe „nije iznenađujuće“.

Rapp-Hooper, direktor za indo-pacifički region u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće, posebno je mislio na nedavna glasanja Indije u Ujedinjenim nacijama, gde je odbila da se izjasni protiv ruskih akcija u Ukrajini i ćutala je u Savetu bezbednosti. glasa po tom pitanju.

„Mislim da bismo sigurno svi priznali i složili se da je, kada je reč o glasanju u UN, pozicija Indije o trenutnoj krizi u najmanju ruku nezadovoljavajuća. Ali to takođe nije bilo iznenađujuće“, rekla je ona u petak.

Objašnjavajući da je Indija ojačala svoje veze sa Rusijom radi sopstvene bezbednosti kako su se njeni odnosi sa Kinom pogoršavali, američki diplomata je sugerisao da ta zemlja sada „dugo i teško“ razmišlja o svojoj odluci da se prikloni Moskvi i sugerisao da bi SAD trebalo da se usredsrede na pružajući Indiji „opcije“. Ovo je ona okarakterisala kao „obezbeđivanje njene strateške autonomije“, iako se činilo da njen pristup ima za cilj da Indiju odvede direktno u naručje SAD i NATO-a, a ne da joj da bilo kakvu „autonomiju“ po tom pitanju.

Rapp-Hooper je predložio Vašingtonu da ne prestane da pokušava da odgovori Indiji da ne kupuje rusko naoružanje, napominjući da „imamo veliki broj partnera koji su odlučili da zadrže svoje čipove sa Rusijom, u smislu nabavki za odbranu, delimično kao zaštita protiv Kine.” Ove zemlje sada preispituju te odluke i potrebna im je zamena za te sisteme naoružanja, rekla je ona, nagoveštavajući da bi SAD trebalo da ih usmeri ka kupovini sopstvenih sistema ili sistema koje su izgradili saveznici.

Nju Delhi kupuje više oružja od Rusije nego bilo koja druga zemlja, pošto je kupio skoro polovinu (49,3%) svog oružja od Moskve za ono što je iznosilo 6,5 milijardi dolara u poslednjih pet godina. Ovo nije iznenađujuće pogrešilo Vašington, što ga je navelo da zapreti sankcijama zbog kupovine ruskog raketnog odbrambenog sistema S-400 od Indije 2018.

Dok je Indija otkazala nekoliko drugih narudžbi oružja iz Rusije nakon invazije na Ukrajinu, uključujući lovce MiG-29, helikoptere i protivtenkovsko oružje, Vašington se nada da će iskoristiti prethodne kupovine kao polugu da ubedi Indiju da se dalje distancira od Moskve. . Nju Delhi je do sada odbijao da se pridruži sankcijama protiv Rusije i nije eksplicitno osudio njene akcije u Ukrajini. Međutim, neki su zabrinuti da će je SAD koje sankcionišu Indiju oterati iz Alijanse Kvad, koja uključuje Japan i Australije i ima za cilj da obuzda uticaj Kine u azijsko-pacifičkom regionu.