Putinova poruka Vučiću u Sočiju o gasu: Naći ćemo prihvatljivo rešenje

Putinova poruka Vučiću u Sočiju o gasu: Naći ćemo prihvatljivo rešenje

Moskva i Beograd naći će prihvatljivo rešenje za uslove novog ugovora za isporuku gasa, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Mislim da ćemo se dogovoriti, poverićemo privrednim subjektima da odgovarajući rad dovedu do kraja. Naći ćemo takvo rešenje, koje će biti prihvatljivo za naše srpske partnere“, rekao je Putin na početku sastanka sa srpskim predsednikom u rezidenciji Bočarov ručej u Sočiju.

Putin je dodao da se u decembru očekuje poseta predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić Rusiji.

Kako navodi Tas , ruski predsednik je rekao da se odnosi dve zemlje razvijaju u svim pravcima uprkos pandemiji koronavirusa.

„Pred nama je obilje pitanja koja treba da rzmotrimo. Ipak, uprkos izazovima koje je donela pandemije, veze dve zemlje ne samo da su održane, već su se razvile u svim pravcima“, istakao je Putin.

Predsednik Srbije istakao je da su odnosi Srbije i Rusije na najvišem nivou u čitavoj istoriji odnosa.

Dvojica predsednika, kojima je ovo 19. zvanični susret, u Sočiju razgovaraju o više tema – situaciji na Zapadnom Balkanu, zajedničkim projektima, ekonomskoj saradnji, ali je najvažnija ona o isporuci i ceni gasa.

U ovom trenutku na snazi je ugovor između „Srbijagasa“ i ruskog „Gasproma“, ali on ističe krajem ove godine, u trenutku koji je posebno problematičan zbog velikih turbulencija na tržištu energenata.

Cena 1.000 kubika gasa sada na berzi premašuje 1.000 dolara, dok Srbija prema važećem ugovoru za istu količinu izdvaja 270 dolara – višestruko manje.