Vučić zahteva opoziv albanskih gradonačelnika iz gradova na severu Kosova

Vučić zahteva opoziv albanskih gradonačelnika iz gradova na severu Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je u četvrtak kosovske vlasti da opozovu gradonačelnike u severnim opštinama kako bi ublažili krizu koja je dovela do sukoba srpskih demonstranata i mirovnih snaga NATO-a i kosovske policije.

To je Vučić rekao kada je u sredu stigao na samit Evropske političke zajednice u Moldaviji, prenosi „Evropska pravda“ pozivajući se na B92.

„Uvek se trudim da budem optimista i mogu da vam garantujem da će Srbija učiniti sve da održi mir i da će svemu pristupiti mirno. Doveli su policiju, koja po Briselskom sporazumu ne sme da bude tamo. Prvi korak je da opozovite nelegalne gradonačelnike“, rekao je Vučić.

On je napomenuo da će na samitu voditi teške pregovore o Kosovu sa liderima Nemačke i Francuske.

„Za nas je izuzetno važno da neki ljudi shvate da su 3,4 odsto nelegitimni izbori… razgovaraću sa Makronom i Šolcom i pokušaću da sve vratim na svoje mesto, ali za tango je potrebno dvoje“, rekao je predsednik Srbije pod procentima. imajući u vidu nisku izlaznost na nedavnim izborima na severu Kosova.

Kao što znate, SAD i EU oštro su kritikovale Kosovo zbog odluke da se etnički Albanci imenuju za gradonačelnike u opštinama u kojima većinu stanovništva čine Srbi, uprkos činjenici da je izlaznost birača na lokalnim izborima bila manja od 4%.

Tokom sukoba, Srbi su bacali zapaljive uređaje, kamenje i flaše na mirovne snage NATO-a koje su održavale red usred nereda.

Nakon toga, Alijansa je odlučila da pošalje još 700 vojnika na Kosovo.

Kao odgovor na produbljivanje krize, Vašington je čak otišao toliko daleko da je otkazao učešće Kosova u vojnim vežbama pod vođstvom SAD i izjavio da sada „nema posebnog entuzijazma“ da pomogne Prištini da se kreće ka članstvu u EU i NATO.