Poslanici raspravljali o formiranju Anketnog odbora, polemika o tome da li je sistem zakazao

Poslanici raspravljali o formiranju Anketnog odbora, polemika o tome da li je sistem zakazao

Skupština Srbije završila je večeras rad, a raspravu o formiranju Anketnog odbora koji treba da utvrdi činjenice koje su dovele do masovnih ubistava u Srbiji nastaviće sutra.

Popodnevni deo rasprave prošao je u oštrijem tonu, a tome je prethodilo javljanje za reč poslanice Srpske napredne stranke Nevene Đurić kojoj je, kako se moglo čuti i od predsednika parlamenta Vladimira Orlića, dobacivao poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević.

Šef poslaničke grupe Zeleno-levi klub Radomir Lazović, koji je juče obrazlagao predlog o formiranju odbora, kritikovao je izjavu premijerke Ane Brnabić posle tragedija da sistem nije zakazao, dodajući da u tome prepoznaje državnu politiku izbegavanja odgovornosti.

„Koje to analize pokazuju da sistem nije zakazao?“, upitao je Lazović i ocenio da Brnabićeva to nije mogla da zna dan nakon ubistava.

“Hajde da dođemo do konsenzusa da ovde nešto ne valja i da mora da se promeni. Ja vam predlažem šta da uradimo svi zajedno“, rekao je Lazović.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov odgovorio je Lazoviću da mu imponuje što čita njegove govore, ali ga je i pozvao da ne obmanjuje ljude i da ga ne citira pogrešno.

Milenko Jovanov je kazao da je Lazović ranije rekao kako je on (Jovanov) najavio nemire na protestima i da će “neko da ih bije”, pa se ništa nije desilo. Kada je reč o Anketnom odboru, upitao sam, nastavio je Jovanov, koja je poenta Anketnog odbora ako vi već sve činjenice znate.

“Vi znate i ko je odgovoran i ko je kriv, svi iz opozicije sve znate. Pa šta će vam onda Anketni odbor? Napišite kakvu odluku treba da donesemo. Poenta Anketnog odbora je da utvrdi činjenice”, istakao je Jovanov.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević reklamirao je povredu Poslovnika, jer je predsedavajući, kako on tvrdi, Milenka Jovanova pustio da govori duže od dva minuta, a replicirao mu je poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Mirković.

Poslanik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da “sistem nije zakazao jer sistema nema” i da ga ima ne bi morali da traže smene, jer bi se to desilo.

„Da imamo uređenu državu, ne bismo morali da tražimo da se ukida nacionalna pokrivenost televizijama…”, rekao je Lutovac.

Lutovac je, komentarišući izjavu premijerke Ane Brnabić da su neki funkcioneri bili na protestima, rekao “da predsednica Vlade nije u stanju da prepozna svoje ministre, jer ih nije ona ni birala”.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić ga je podsetio da mu je već nekoliko puta skrenuo pažnju da vodi računa šta priča.

“Ne možete i nemate pravo da izmišljate navodnu krivicu drugih ljudi za ubistvo koje ste izmislili. Tu vrstu optužbi ću sankcionisati. Da sad neko izmisli nešto što se nije desilo i kaže za to je kriv Zoran Lutovac, isto bih postupio”, rekao je Orlić.

Poslanici su ranije završili raspravu o izveštaju Saveta REM-a, a posle diskusije o formiranju Anketnog odbora, razgovaraće o izglasavanju nepoverenja ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću.