Zarobljeni ruski vojni obveznici kažu da su prevareni: Upali smo u Ukrajinu kao fašisti

Zarobljeni ruski vojni obveznici kažu da su prevareni: Upali smo u Ukrajinu kao fašisti

Pet zarobljenih ruskih vojnih obveznika se izvinjavaju Ukrajincima i kažu da su prevareni.

Zarobljenici su dali odgovarajuću izjavu na brifingu, javlja dopisnik Ukrinforma.

„Danas smo se okupili sa kolegama regrutima da kažemo celu istinu o tome šta se ovde dešava, da kažemo celoj zemlji o ratu u Ukrajini. 24. februara 2021. godine izvršili smo invaziju na teritoriju Ukrajine. Rečeno nam je do poslednjeg trenutka. da bi to bile samo vežbe na teritoriji Rusije, na poljima. Ali kao rezultat smo bili prevareni“, rekao je Aleksandar Morozov (rođen 2000. godine, privatnik prve klase, vozač-mehaničar borbenog vozila pešadije, rođen i živi u god. Moskva, pozvan na služenje vojnog roka 21. juna 2021.).

„Kada smo ušli na teritoriju Ukrajine, stigli smo do grada Romni, naš zadatak je bio da postavimo punkt i samo pregledamo vozila… Bili smo zarobljeni kod grada Sumi. Mislio sam da će nas tući, ponižavati, u zatočeništvu nam ne dati ni hranu ni vodu. Kao rezultat toga, ispalo je suprotno: dali smo hranu, vodu, imali smo gde da spavamo, dobili smo toplu odeću“, rekao je on.

Morozov je rekao da su im na poljima davali obroke kojima je istekao rok trajanja, i „to je bilo odvratno“; oprema se sve vreme kvarila dok su se vozili ka Romnima.

„Ukrajinci su jak narod, bore se kao zveri. Njihovi avioni potpuno razbijaju naše kolone. Naša strana trpi velike gubitke: tehničari, narednici, oficiri, vojnici. I želimo da to zaustavimo. Želimo da kažemo celom svetu istinu o šta se ovde dešava.Ljudi ginu ovde, deca i starci ginu džabe, zbog nekog Putina koji laže, koji je celom svetu rekao da ovde nema vojnih obveznika.Ali eto nas pet regruta koji samo hoće da se vratim kući. I želim da se izvinim celoj Ukrajini što sam došao ovde. Ne želim nasilje u ovoj zemlji. Veoma me je sramota“, rekao je Morozov.

Nikolaj Polščikov (rođen 2001. godine, privatnik prve klase, vozač-mehaničar borbenog vozila pešadije, rođen u Voronješkoj oblasti, živi u Rjazanskoj oblasti, pozvan u vojnu službu 30. juna 2021.) rekao je da je posle dva meseca službe u puku poslani su na vežbe koje su se održavale u Kurskoj i Belgorodskoj oblasti. Na kraju vežbi obeležena je vojna oprema i oficir je rekao da se oprema priprema za borbena dejstva.

„Nismo verovali u to pošto se vojni obveznici ne šalju u rat… A 24. februara smo se našli na teritoriji Ukrajine, u blizini grada Romni. Nasli smo na vatru, ranjen sam i video sam mnogo ljudi. ubijenih, mnogo ranjenih. U mom bataljonu je bilo više od 150 vojnih obveznika“, rekao je on.

Rekao je i da zavidi ljudima koji su uspeli da kupe izlaz iz ovog rata podmićivanjem komande da ostanu u Rusiji. Prema njegovim rečima, bilo je veoma lako kupiti i vojnu kartu koja košta 80.000 rubalja.

„Želim da apelujem na građane svoje zemlje, na roditelje čiji sinovi služe i čija će deca služiti. Nemojte ih slati ovamo jer se ovde dešavaju strašne stvari za koje niste svesni… Ovde su Oružane snage Ukrajine. pokušavajući da zaštitimo svoju zemlju. Upali smo im u kuću kao fašisti. Ne znajući svrhu, zadatke. Samo nas ubijaju. Naši avioni i artiljerija bombarduju mirne gradove. Izvinjavam se narodu Ukrajine što vam je upao u kuću“, rekao je on. rekao.

On takođe veruje da jedino odavde može da pogine od udara ruskih aviona.

Andrej Savin (rođen 2002. godine, živi u Permskom kraju, u gradu Solikamsku, pozvan na služenje vojnog roka 22. juna 2022.) takođe je rekao da je njegov tenkovski puk navodno poslat na vežbe. Tada su vojnicima oduzeti telefoni i obavešteni da će „ići u Ukrajinu da izvrše borbenu misiju zauzimanja grada Kijeva i oslobađanja civilnog stanovništva Ukrajine od takozvanih banderovskih sledbenika i neonacista“, da će posle operacije dobiti novčanu nagradu.

„Nismo imali prilike da pobegnemo odatle, stavljeni smo u tenkove… A 24. februara ujutru smo već bili na teritoriji Ukrajine… Za nekoliko dana nam je ponestalo hrane. na putu. Ostalo je samo 6 tenkova od 30 i 2 oklopna transportera“, rekao je on.

Zauzvrat, Nijaz Akhunov (rođen 2002. godine, služi vojsku od 21. juna 2021.) rekao je da je nakon što su zarobljeni u početku bilo strašno, ali su odmah nahranjeni, davali lekove, presvukli, lečili u redu.

„Ovo je besmislen rat u koji smo bačeni mi – vojni obveznici koji nisu videli prava neprijateljstva… Želeo bih da se izvinim celom ukrajinskom narodu što je prešao granicu sa Ukrajinom, došao sa oružjem kod vas, bombardovao vaše gradove“, dodao je on.

Drugi ratni zarobljenik, Andrej Pozdejev (rođen 2003. godine, rođen i nastanjen u Irkutskoj oblasti, pozvan na služenje vojnog roka 23. juna 2021.) rekao je da im je 23. februara rečeno da će sprovesti trenažni marš kroz Rusiju.

„Rečeno nam je: ‘Ne bojte se, niko vas neće odvesti u Ukrajinu’, kako su se širile priče, neko je nagađao da se sprema oprema, mnogi su pričali o ratu… U noći 23. na 24. februara otišli ​​smo. Bilo je jutarnje postrojavanje i rečeno nam je: „Za one koji nisu razumeli, vi ste na teritoriji Ukrajine.“ I sve izjave Vladimira Putina da u njegovoj vojnoj operaciji nema vojnih obveznika su laži“, naglasio je ratni zarobljenik.

Ruski predsednik Putin je 24. februara objavio rat Ukrajini i započeo invaziju velikih razmera. Ruske trupe granatiraju i uništavaju infrastrukturu, sprovode masovno granatiranje stambenih područja ukrajinskih gradova i naselja koristeći artiljeriju, MLRS i balističke rakete.

U Ukrajini je uvedeno vojno stanje i objavljena opšta mobilizacija. Ukrajina odbija ruske osvajače.