Vlada Češke dozvoljava Mađarskoj da napusti blok

Vlada Češke dozvoljava Mađarskoj da napusti blok

Ministar evropskih poslova Češke Mikulaš Bek smatra da poslednje akcije Mađarske čine teoretski verovatnu situaciju kada bi mogla da napusti Evropsku uniju, prenosi „Evropska istina“.

„Jedinstvo u Evropskoj uniji nikada nije bilo i nikada neće biti jedinstvo jednog glasa – uvek će biti jedinstvo mnogih. Jedinstvo mnogih glasova koji vode dijalog jedni sa drugima, ponekad se svađaju, ali na kraju pronađu međusobni dogovor o ključnim pitanjima“, rekao je Bek u intervjuu češkoj radio stanici iROŽLAS.

Bek je dodao da će u narednim mesecima biti zauzet „održavanjem Mađarske u evropskom mejnstrimu”, i istovremeno ukazao na „mali pozitivan signal” – odbijanje Budimpešte da isključi tri oligarha sa sankcione liste EU.

„U EU su pregovori često teški, i mnoge zemlje mogu da ih vode. Ali Mađarska je, po mom mišljenju, prešla dug put do ivice svojevrsnog ponora i sada mora da odluči: da se udalji od ovoga ivica ili rizikovati i skočiti, čije posledice neću da spekulišem, želim“, rekao je on.

Na pitanje voditelja, ministar češke vlade je rekao da bi u teoriji to mogao biti izlazak Mađarske iz Evropske unije.

Mađarske vlasti su poslednjih godina često kritikovale Evropsku uniju, posebno zbog njenih optužbi za kršenje ljudskih prava i vladavine prava od strane Budimpešte.

Nedavno se premijer Mađarske Viktor Orban još jednom založio za ukidanje sankcija Rusiji, rekavši da su one neefikasne.