Ukrajinska poslanica: Putina „treba zaustaviti silom“

Ukrajinska poslanica: Putina „treba zaustaviti silom“

Jevgenija Kravčuk, ukrajinska poslanica, rekla je da je jedini način da se dobije rat protiv Rusije na bojnom polju, jer ne postoji drugi način da se dođe do ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Jedina stvar na koju mogu da se setim je kako da to zaustavim, a jedini način da to zaustavim je da proteramo Ruse iz naše zemlje“, rekla je Kravčuk za CNN.

„Zato što ste videli ove video snimke u Buči šta su radili kada su okupirali teritorije… Verovatno ćemo videti tako nešto na tim teritorijama koje oni drže i dobili su od februara.“

Kravčuk je dalje opisala devastirani grad Mariupolj kao „masovno groblje“ u koje zvaničnici teško ulaze da bi procenili civilne žrtve.

„Ne možemo ni da stignemo. Pokazali ste ove brojke koje kažu Ujedinjene nacije, ubijali su civile, ali to je mnogo, mnogo više. Samo u Mariupolju lokalni konzulat kaže da je više od 5.000 poginulih civila, a mi ne možemo da dobijemo tamo da prebrojim, da saznam šta se tamo dešava“, rekla je ona.
„Dakle, jedini način je da se pobedi na bojnom polju, jer ga, znate, nikakvi telefonski pozivi Putinu, nikakve izjave, tvitovi, objave na Fejsbuku ne mogu zaustaviti. Trebalo bi ga zaustaviti silom.“

Kravčuk, čiji je suprug šef policijske uprave u Kijevu, opisala je napore ukrajinske policije da dokumentuje ratne zločine koristeći forenziku. Ona je takođe rekla da zvaničnicima ponestaje mesta za odlaganje tela mrtvih i da im treba još frižidera.

„Trenutno dosta policajaca iz drugih okruga, koji nisu pogođeni, odvedeni su u ove severne krajeve i tamo rade. Oni traže da imaju svoje forenzičke stručnjake da stave svu dokumentaciju o ovim ratnim zločinima. Zato što nam je potreban međunarodni tribunal. Nakon toga da se osigura da će svi koji su ubijali ljude biti kažnjeni. Jer ovo zlo ne može tek tako da ostane nekažnjeno“, rekla je ona.